Extinderea zonei euro este principala provocare a Bancii Centrale Europene

Data publicarii: 03-06-2008 | Finante-Banci

Extinderea zonei euro si respectarea criteriilor stricte privind deficitul bugetar sunt principalele provocari pentru Banca Centrala Europeana si guvernele tarilor respective, a declarat presedintele BCE Jean-Claude Trichet la Frankfurt, cu ocazia a 10 ani de existenta a institutiei.

"Mandatul principal al Bancii Centrale Europene, fondata la 1 iunie 1998, este sa pastreze stabilitatea preturilor si sa garanteze credibilitatea monedei unice, euro", a explicat Jean Claude Trichet, gazda festivitatilor ce au avut loc luni la Opera din Frankfurt.

La eveniment au participat si presedintele Traian Basescu, ministrul Economiei si Finantelor Varujan Vosganian si Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu - cu scopul declarat de a confirma 2014 ca data-tinta pentru aderarea Romaniei la zona euro.

Euro a fost creat in 1999 si introdus fizic in circulatie la 1 ianuarie 2002, Trichet subliniind ca in tot acest timp euro a fost "un succes remarcabil", in ciuda crizelor de pe pietele internationale si in ciuda cresterii pretului petrolului.

Cu toate acestea, aniversarea nu trebuie sa fie un prilej de complacere, a avertizat Trichet. "Banca Centrala Europeana si sistemul euro au doua mari provocari autoasumate. Prima este aprofundarea integrarii financiare si economice la nivel continental, realizarea progresiva a unei economii unice cu moneda unica. A doua provocare este extinderea: trebuie sa extindem progresiv zona euro in intreaga Uniune Europeana si suntem de asemenea singura banca centrala care isi asuma o astfel de sarcina", a spus Trichet.

Presedintele Bancii Centrale Europene a atras atentia guvernelor din zona euro sa implementeze complet Pactul de Stabilitate si Crestere, sa continue reforme structurale conform Strategiei Lisabona si sa monitorizeze cu "luciditate" indicatorii nationali de competitivitate, inclusiv costurile de productie.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a subliniat si el nevoia de a controla deficitele bugetare ale statelor din zona euro. "Trebuie sa ne concentram asupra prevenirii deficitelor excesive. Comisia nu va ezita sa foloseasca toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a atinge acest tel", a avertizat Barroso.

Presedintele Basescu afirma la inceperea vizitei la Frankfurt ca obiectivul 2014 "este un termen realist, daca se fac politici stranse", facand referire la ultimele avertismente ale Comisiei Europene adresate Guvernului roman in privinta deficitului bugetar, ce nu trebuie sa depaseasca 3% daca se doreste aderarea la zona euro.

La fel ca Barroso, presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering s-a adresat si presedintelui Basescu in discursul sau si a spus ca doreste sa vada ziua "cand toate tarile UE vor prelua moneda euro".

Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanta stabilitatii preturilor garantata de BCE, aratand ca "increderea este cel mai mare capital al euro". Merkel a spus ca masurile necesare pentru realizarea stabilitatii preturilor nu sunt intotdeauna "comode" pentru politicieni, dar, parafrazandu-l pe Helmut Kohl, "supararea unui cancelar sau a unui ministru de Finante vine si trece, important este sa fie asigurata stabilitatea", a spus cancelarul german.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: