FMI: BCE ar trebui sa mentina dobanda cheie la 4%
Data publicarii: 03-06-2008 | InternationalBanca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa mentina dobanda sa de politica monetara la nivelul actual, de 4%, pana cand o temperare a presiunilor inflationiste si o majorare a capacitatii de productie vor permite o schimbare a politicii monetare in zona euro, recomanda FMI.
Fondul Monetar International (FMI) a aratat, intr-un raport despre economia zonei euro, ca inflatia, care a revenit la un nivel record de 3,6% in mai, comparativ cu anul precedent, a ajuns "inconfortabil de accentuata".
FMI a estimat ca indicele preturilor de consum se va mentine peste un nivel de 3% in viitorul apropiat, dar va scadea sub pragul de 2%, tintit de BCE, la sfarsitul anului 2009.
"In aceste conditii, este adecvat sa mentii acelasi nivel al dobanzii de politica monetara", recomanda raportul Fondului. "Pe termen lung, perspectivele privitoare la politica monetara se vor schimba daca, in conformitate cu proiectiile noastre de baza, indicatorii pe termen lung vor descrie o extindere a capacitatii de productie si o temperare a presiunilor inflationiste", adauga analistii FMI.
Intrebat daca o majorare a dobanzii de politica monetara a BCE in prezent ar fi o decizie adecvata, directorul FMI pentru Europa, Alessandro Leipold, a spus, insa, ca "in ceea ce priveste politica monetara, nu trebuie exclusa niciodata nicio posibilitate".
Daca analistii de la FMI s-au inselat in ceea ce priveste scenariul de baza, preturile marfurilor si efectele secundare, "BCE va trebui sa actioneze in consecinta".
FMI si-a revizuit in sus estimarile pentru cresterea economica din cele 15 tari care folosesc moneda unica europeana pana la 1,75% anul acesta, comparativ cu nivelul anterior estimat, de 1,4%, iar pentru 2009, FMI a estimat ca produsul intern brut (PIB) al zonei euro va fi de 1,25%.
"Am gresit cifrele, dar am estimat corect tendintele", a spus Leipold, precizand apoi ca revizuirea in sus a fost determinata de cresterea economica peste asteptari din primul trimestru.
Noua prognoza a FMI este in conformitate cu estimarile Comisiei Europene (CE) pentru cresterea economica din 2008, dar pentru 2009 prognozele Fondului sunt mai pesimiste decat cele ale CE, care anticipeaza o crestere economica de 1,5%.
Reprezentantii FMI au mai aratat ca aprecierea euro va dauna exporturilor zonei euro, ca si incetinirea cresterii economice internationale.
Leipold nu a precizat, insa, care ar fi un nivel mai conform cu asteptarile pentru cursul de schimb.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile