FMI: BCE ar trebui sa mentina dobanda cheie la 4%
Data publicarii: 03-06-2008 | InternationalBanca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa mentina dobanda sa de politica monetara la nivelul actual, de 4%, pana cand o temperare a presiunilor inflationiste si o majorare a capacitatii de productie vor permite o schimbare a politicii monetare in zona euro, recomanda FMI.
Fondul Monetar International (FMI) a aratat, intr-un raport despre economia zonei euro, ca inflatia, care a revenit la un nivel record de 3,6% in mai, comparativ cu anul precedent, a ajuns "inconfortabil de accentuata".
FMI a estimat ca indicele preturilor de consum se va mentine peste un nivel de 3% in viitorul apropiat, dar va scadea sub pragul de 2%, tintit de BCE, la sfarsitul anului 2009.
"In aceste conditii, este adecvat sa mentii acelasi nivel al dobanzii de politica monetara", recomanda raportul Fondului. "Pe termen lung, perspectivele privitoare la politica monetara se vor schimba daca, in conformitate cu proiectiile noastre de baza, indicatorii pe termen lung vor descrie o extindere a capacitatii de productie si o temperare a presiunilor inflationiste", adauga analistii FMI.
Intrebat daca o majorare a dobanzii de politica monetara a BCE in prezent ar fi o decizie adecvata, directorul FMI pentru Europa, Alessandro Leipold, a spus, insa, ca "in ceea ce priveste politica monetara, nu trebuie exclusa niciodata nicio posibilitate".
Daca analistii de la FMI s-au inselat in ceea ce priveste scenariul de baza, preturile marfurilor si efectele secundare, "BCE va trebui sa actioneze in consecinta".
FMI si-a revizuit in sus estimarile pentru cresterea economica din cele 15 tari care folosesc moneda unica europeana pana la 1,75% anul acesta, comparativ cu nivelul anterior estimat, de 1,4%, iar pentru 2009, FMI a estimat ca produsul intern brut (PIB) al zonei euro va fi de 1,25%.
"Am gresit cifrele, dar am estimat corect tendintele", a spus Leipold, precizand apoi ca revizuirea in sus a fost determinata de cresterea economica peste asteptari din primul trimestru.
Noua prognoza a FMI este in conformitate cu estimarile Comisiei Europene (CE) pentru cresterea economica din 2008, dar pentru 2009 prognozele Fondului sunt mai pesimiste decat cele ale CE, care anticipeaza o crestere economica de 1,5%.
Reprezentantii FMI au mai aratat ca aprecierea euro va dauna exporturilor zonei euro, ca si incetinirea cresterii economice internationale.
Leipold nu a precizat, insa, care ar fi un nivel mai conform cu asteptarile pentru cursul de schimb.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman