Liderii au curaj sa greseasca

Data publicarii: 02-06-2008 | HR/Cariere

Analistii Des Dearlove si Stuart Crainer spun ca un conducator trebuie sa invete din greseli. Britanicii Des Dearlove si Stuart Crainer, creatorii "Thinkers 50", clasament global al celor mai influenti ganditori din management si business, au sustinut o conferinta la Bucuresti, prilej cu care au acordat un interviu. Ei au vorbit despre ce inseamna un lider autentic.

EVZ: Ce calitati trebuie sa aiba un lider?

Des Dearlove: Liderul trebuie sa fie convingator, sa aiba suficienta energie pentru a-i face pe ceilalti sa-l urmeze. El va crea conditiile pentru ca fiecare discipol sa obtina rezultate cat mai bune.

Stuart Crainer: Daca intrebi in jur, fiecare va da o alta definitie pentru leadership. Dar tocmai asta este marea provocare pentru lideri - ei trebuie sa defineasca leadershipul.

Multa munca si situatii riscante

Poti invata sa fii lider sau te nasti lider?

D.D.: Trebuie sa vrei sa fii lider. Unii nu-si doresc, se trezesc pur si simplu in fata unor decizii si trebuie sa faca niste schimbari. Tocmai aici este diferenta dintre lideri si manageri. In timp ce managerii trebuie sa-si exploateze resursele, liderii trebuie sa-si conduca echipa spre un viitor mai bun. La un moment dat, trebuie sa decizi daca esti pregatit sa fii lider. Problema marilor companii este ca fabrica manageri, asa-numitele "costume goale", dar prea putini lideri. Nu poti produce lideri pe banda rulanta.

S.C.: Nu cred ca vreun lider s-a nascut deja format. Trebuie sa treaca printr-un proces de autodescoperire, pentru a se cunoaste pe sine. Daca imi las barba si port haine colorate, nu voi fi Richard Branson. Eu pot fi bun doar daca imi descopar calitatile. Apoi voi incerca sa le folosesc in interesul companiei. E adevarat ca unii se nasc, intr-adevar, cu anumite calitat i, dar cred ca oricine poate fi lider, desi nu toti isi doresc asta. Sa fii lider implica multa munca, disponibilitatea de a face greseli, de a te pune in situatii riscante si de a-ti asuma riscul deciziilor tale.

Liderul trebuie sa fie si manager?

D.D.: Nu, nu este acelasi lucru. Managerul se ocupa cu organizarea si eficientizarea resurselor existente. Liderul se ocupa cu incurajarea performantei. Se spune ca managerii fac lucrurile asa cum trebuie, in timp ce liderii fac ceea ce trebuie.

S.C.: Liderii sunt in toate domeniile. Poate fi, de exemplu, un chirurg, care are nevoie de toata echipa lui pentru ca operatia sa mearga bine.

Trebuie sa fie buni ascultatori

Ce trebuie sa invete tinerii care vor sa fie lideri?

S.C.: Sa fie siguri ca-si doresc sa fie lideri si, odata ce au realizat asta, sa se concentreze in a deveni din ce in ce mai buni. Apoi, ar trebui sa se puna in situatia de a gresi si a invata din greseli. Un lider nu evita sa-si asume riscuri.

D.D.: Trebuie sa aiba curaj sa-si asume consecintele deciziilor, dar si sa stie sa comunice cu oamenii, sa-i asculte. Cei mai buni lideri sunt buni ascultatori, cum este Nelson Mandela. Este important ca liderii sa nu aiba orgolii personale si sa se bucure de succesul celorlalti. Pentru ca tocmai asta este si menirea lor - sa creeze conditii pentru ca si ceilalti sa aiba succes.

Cum poate convinge un incepator ca poate fi bun intr-un domeniu in care nu a lucrat niciodata?

D.D.: Cred ca liderii sunt mereu in cautarea noii generatii. Cum convingi? Trebuie sa fii hotarat sa schimbi lumea in directia in care isi doreste si compania. Este important sa vada ca ai initiativa.

S.C.: As putea sintetiza o reteta in doar trei cuvinte: energie pozitiva si entuziasm.

Cat de importanta este atitudinea atunci cand vrei sa urci pe scara ierarhica?

D.D.: Foarte importanta. Oamenii sunt angajati pentru atitudinea lor.

S.C.: Atitudinea conteaza intotdeauna in cariera, indiferent ce vrei sa faci. Daca ai energie pozitiva, nimic nu-ti poate sta in cale.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: