Bucurestenii, campioni la consumul in valuta
Data publicarii: 02-06-2008 | Finante-BanciBucurestenii sunt lideri incontestabili din punct de vedere al valorii imprumuturilor destinate finantarii consumului luate in valuta, potrivit statisticilor Bancii Nationale a Romaniei. Creditele de consum luate in valuta de acestia insumau echivalentul a peste 9 miliarde de lei la finele lunii martie, iar cele in lei - numai 6,8 miliarde de lei. Consumul finantat de imprumuturi in valuta al locuitorilor Capitalei a avansat in primele trei luni cu echivalentul a 1,3 miliarde de lei.
In zece judete ale tarii, valoarea totala a creditelor de consum in valuta o depaseste pe cea a imprumuturilor cu aceeasi destinatie, luate in lei. In afara de Bucuresti, pe lista mai intra si Timis, Sibiu, Salaj, Maramures, Constanta, Cluj, Brasov, Bihor, Alba. Acestea s-au inmultit in primele trei luni ale anului. La sfarsitul lui 2007, numai in Bucuresti si in trei judete - Timis, Salaj si Cluj - creditele de consum in valuta le depaseau pe cele in moneda nationala.
Leul nu a fost doborat
La nivelul intregii tari, creditele de consum in lei detin inca suprematia. Acestea insumau circa 33 de miliarde de lei la finele lunii martie, in timp ce finantarile de acelasi tip luate in valuta depaseau 27 de miliarde de lei.
Finantarile in valuta destinate sustinerii consumului au avansat mai repede decat cele acordate in lei. Preferinta romanilor pentru imprumuturile in valuta este generata de costul mai mic al acestora. Dobanda anuala efectiva (DAE) medie la creditele de consum in lei a fost de 17,7% in martie. La cele de consum in euro DAE medie a fost de numai 10,79% in aceeasi luna.
REGLEMENTARE: BNR se gandeste sa ia masuri
"Ne gandim in continuare si la alte masuri de descurajare a creditelor in valuta si vizam in acest sens o cooperare cu bancile comerciale", declara guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la inceputul lunii mai. Cooperarea cu bancile facea referire la propunerile unor bancheri de a opri acordarea de credite in valuta sau numai pe cea a imprumuturilor de consum in valuta. Ipotecarele in valuta, care de obicei sunt acordate pe perioade lungi, sunt vazute de multi bancheri ca o optiune justificabila, avand in vedere ca urmeaza sa adoptam euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani