De ce antreprenorii nu-si lasa afacerile pe alte maini
Data publicarii: 02-06-2008 | AfaceriCei mai multi dintre antreprenorii romani nu reusesc sa delege la timp din responsabilitati, ceea ce are un impact foarte mare asupra dezvoltarii afacerii, sustin consultantii. Odata ce afacerea a atins masa critica de dezvoltare, antreprenorul trebuie sa renunte sa mai fie omul-orchestra, pentru ca altfel devine inamicul propriei afaceri.
"Cred ca 99% dintre antreprenorii si managerii din Romania nu au un sistem clar de delegare, dar nu pentru ca nu ar fi capabili, ci pentru ca nu au nivelurile de competenta stabilite la nivel de companie. Stam mult mai prost decat tarile din regiune", spune Petre Nicolae, manager general al CBC Romania, companie de consultanta in management strategic. Spre deosebire de noi, spune Nicolae, in tarile din jur exista o cultura a procedurilor si a standardizarii care ii obliga pe oameni sa stabileasca sarcini, responsabilitati, obiective si limitele de competenta. "Este absolut adevarat ca multe dintre afaceri dau inapoi pentru ca antreprenorii evita sa delege.
Neincrederea patologica ("toti ma fura") si impresia ca stiu ei totul mai bine ii determina pe patroni sa se transforme in principala frana a propriei lor afaceri", spune Octavian Radu, fondator si presedinte al grupului RTC. Atunci cand isi risca propriile capitaluri, tendinta antreprenorului este de a controla totul cat mai mult timp. "Este un prag psihologic si care tine foarte mult si de educatia economica pe care antreprenorul o are", spune Razvan Tudor, managing consultant la Horvath & Partners. Daca distantarea de managementul operational nu are loc, atunci esecul devine inevitabil. "E nociv. Daca un antreprenor, dupa primii doi ani de activitate, nu incepe sa angajeze oameni mai buni ca el, manageri mai buni, firma nu are decat un singur viitor, in jos", spune Bogdan Carcu, directorul general al Curiero.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile