De ce antreprenorii nu-si lasa afacerile pe alte maini
Data publicarii: 02-06-2008 | AfaceriCei mai multi dintre antreprenorii romani nu reusesc sa delege la timp din responsabilitati, ceea ce are un impact foarte mare asupra dezvoltarii afacerii, sustin consultantii. Odata ce afacerea a atins masa critica de dezvoltare, antreprenorul trebuie sa renunte sa mai fie omul-orchestra, pentru ca altfel devine inamicul propriei afaceri.
"Cred ca 99% dintre antreprenorii si managerii din Romania nu au un sistem clar de delegare, dar nu pentru ca nu ar fi capabili, ci pentru ca nu au nivelurile de competenta stabilite la nivel de companie. Stam mult mai prost decat tarile din regiune", spune Petre Nicolae, manager general al CBC Romania, companie de consultanta in management strategic. Spre deosebire de noi, spune Nicolae, in tarile din jur exista o cultura a procedurilor si a standardizarii care ii obliga pe oameni sa stabileasca sarcini, responsabilitati, obiective si limitele de competenta. "Este absolut adevarat ca multe dintre afaceri dau inapoi pentru ca antreprenorii evita sa delege.
Neincrederea patologica ("toti ma fura") si impresia ca stiu ei totul mai bine ii determina pe patroni sa se transforme in principala frana a propriei lor afaceri", spune Octavian Radu, fondator si presedinte al grupului RTC. Atunci cand isi risca propriile capitaluri, tendinta antreprenorului este de a controla totul cat mai mult timp. "Este un prag psihologic si care tine foarte mult si de educatia economica pe care antreprenorul o are", spune Razvan Tudor, managing consultant la Horvath & Partners. Daca distantarea de managementul operational nu are loc, atunci esecul devine inevitabil. "E nociv. Daca un antreprenor, dupa primii doi ani de activitate, nu incepe sa angajeze oameni mai buni ca el, manageri mai buni, firma nu are decat un singur viitor, in jos", spune Bogdan Carcu, directorul general al Curiero.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani