BCE a implinit zece ani de la infiintare
Data publicarii: 01-06-2008 | Finante-BanciBanca Centrala Europeana (BCE) a implinit duminica, 1 iunie 2008, zece ani de la infiintare, perioada in care zona euro s-a extins de la 11 la 15 state membre, care folosesc moneda unica.
Euro, moneda unica europeana, a fost lansata in ianuarie 1999, la scurt timp de la infiintarea BCE, pe 1 iunie 1998. Astfel, BCE si sistemul de banci centrale europene in ansamblu, care include si bancile centrale din toate statele Uniunii Europene, au primit sarcina de a mentine stabilitatea preturilor si de a asigura credibilitatea monedei unice.
In mai 1998, Consiliul European a luat decizia de infiintare a zonei euro - formata, la acea vreme, din 11 state membre - avand la baza Tratatul de la Maastricht, prin care era stabilit cadrul pentru formarea sistemului de banci centrale europene.
Unul dintre principalele merite ale Tratatului de la Maastricht este ca a prevazut politica monetara la un nivel international, care o protejeaza de orice presiuni, inclusiv ale puterii politice, asigurand independenta BCE si dreptul exclusiv al institutiei de a autoriza emisiunea de bancnote.
Principalele decizii de politica monetara ale BCE sunt luate de Consiliul de Guvernare, format don cei sase membri ai boardului executiv al institutiei si din guvernatorii bancilor centrale din zona euro.
Consiliul de Guvernare al BCE a definit stabilitatea preturilor printr-o rata anuala a inflatiei care sa nu depaseasca 2%, reper si pentru tinta de inflatie in zona euro pe termen mediu.
"Timp de aproape zece ani, am reusit, in mare, sa asiguram stabilitatea preturilor, desi preturile marfurilor - pe care politica monetara nu le poatre influenta in mod direct - au crescut la nivel global", a spus presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, intr-o declaratie publicata pe pagina electronica a bancii.
Totusi, BCE se confrunta in prezent cu o accentuare puternica a inflatiei in zona euro, ce a ajuns la o rata anuala de 3,6% in mai, nivel mult peste cel tintit.
In afara celor 11 state care au adoptat euro imediat dupa lansare, pe 1 ianuarie 1999 (Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania), Grecia a fost acceptata in zona euro in 2001, Slovenia in 2007, iar Cipru si Malta in 2008.
In prezent, cele 15 state ale zonei euro au o populatie de peste 320 milioane de persoane. Slovacia a primit, recent, invitatia de a adera la zona euro si ar putea trece la moneda unica din 2009.
Danemarca si Marea Britanie au obtinut derogari speciale, prin Tratatul de la Maastricht, care spun ca aceste doua state nu au obligatia legala sa adopte moneda euro si o pot face doar daca guvernele lor decid acest lucru, fie prin vot parlamentar, fie prin referendum.
Inainte de a intra in zona euro, statele aspirante trebuie sa petreaca doi ani in anticamera numita ERM-2 (Exchange Rate Mechanism), pentru a dovedi ca sunt pregatite pentru trecerea la moneda unica. In ERM-2 se afla, in prezent, Danemarca, Estonia, Letonia, Lituania si Slovacia.
Romania are stabilit obiectivul de a adera la zona euro in 2014 si , alaturi de Polonia, una dintre cele mai indepartate tinte fixate, in prezent, de un membru al UE pentru adoptarea euro.
Multe state s-au confruntat cu probleme economice, care le-au determinat sa-si amane aderarea. Printre acestea, Estonia a amanat cu patru ani obiectivul stabilit - pana in 2011 - din cauza inflatiei persistente.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului