Explozie de fraude imobiliare
Data publicarii: 30-05-2008 | ImobiliareNumarul tranzactiilor imobiliare ilegale a atins cote fara precedent, aducand, lunar, retelelor de escroci profituri de milioane de euro, noteaza Evenimentul Zilei. Tranzactiile imobiliare ilegale au atins cote fara precedent in intreaga tara. Prima in top este Capitala, unde retelele de infractori obtin, lunar, profituri de milioane de euro, fiind vizate cu precadere imobilele si terenurile din zonele rezidentiale.
Potrivit unui bilant al politiei, numarul persoanelor care, in primele cinci luni ale acestui an, au fost lasate fara case sau terenuri de catre astfel de escroci l-a egalat pe cel al pagubitilor din tot anul trecut.
"Suntem convinsi ca, la finele lui 2008, am putea avea un numar dublu sau chiar triplu de dosare fata de anul trecut. Motivul: gruparile infractionale de acest gen se inmultesc pe zi ce trece, deoarece reusesc «sa cumpere» din ce in ce mai usor serviciile unor functionari publici din cadrul primariilor sau al oficiilor de Cadastru de la care, in schimbul a maximum 10.000 de euro, primesc chiar actele de proprietate ale unor imobile, in original. In plus, au aparut precum ciupercile dupa ploaie falsificatori profesionisti de acte, majoritatea tineri, cu varste de pana la 19 ani", au precizat judiciaristi din cadrul Politiei Capitalei.
Complici: notari, functionari publici si agenti imobiliari
Potrivit politistilor, "reteta perfecta" a unei fraude imobiliare profitabile este atragerea in cadrul unei astfel de grupari nu doar a unor functionari, ci si a unor reprezentanti ai agentiilor imobiliare si chiar a notarilor publici.
"In 40% dintre cazuri, dosarele au fost declinate Parchetului Curtii de Apel Bucuresti - singura care-i poate ancheta pe cei din urma - pentru ca exista informatii certe ca infractorii au avut complici notari, care, culmea, au birourile in centrul Capitalei", a precizat unul dintre judiciaristii care a anihilat deja noua retele de escroci imobiliari.
Potrivit acestuia, infractorii au experimentat pana acum doua moduri de operare. Pe de-o parte, obtin de la functionari de la Cadastru actul de proprietate, in original, pe care cei din urma il inlocuiesc cu o copie. Pe baza acestuia, merg la un notar din provincie, unde se realizeaza o procura in baza caruia cel imputernicit poate vinde imobilul sau terenul. "In ultima vreme, escrocii folosesc pe post de imputerniciti persoane fara adapost, iar terenurile vizate sunt, in special, cele din sectorul 1, abandonate de proprietar", a completat politistul.
Pe de alta parte, in cazul in care nu sunt ajutati de functionari, liderii retelelor apeleaza la falsificatori de acte, care reproduc perfect o carte de identitate in schimbul a maximum 300 de euro. "Unul dintre falsificatorii la care merg toate clanurile interlope din Bucures ti este un tanar caruia i se spune «Bustei». Acesta poate realiza un act de proprietate care reda cu maxima fidelitate datele din cel original. La fel de celebru printre infractorii care se ocupa cu tranzactii imobiliare ilegale este si Aurel Pastrama, directorul unei agentii imobiliare din cartierul Colentina", au adaugat anchetatorii.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice