De ce avem credite mai scumpe
Data publicarii: 29-05-2008 | Finante-BanciImprumuturile in euro date de bancile autohtone au de obicei costuri mai mari decat in alte tari, noteaza Evenimentul Zilei. Costurile efective ale creditelor sunt mai mari decat in Polonia, Austria sau Grecia.
Imprumuturile pe care le iau romanii sunt mai scumpe decat cele luate de alti europeni. La un credit pentru cumpararea unei case in valoare de 100.000 de euro, pe 30 de ani, un roman plateste 727,99 euro pe luna, un polonez 626,26 euro, in timp ce un grec plateste in medie numai 524,85 euro.
Calculele sunt efectuate prin utilizarea dobanzii anuale efective (DAE) medii raportate de bancile din fiecare tara la creditele noi acordate in luna martie 2008. EVZ a analizat costurile efective ale creditelor practicate de bancile care functioneaza in Romania, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Austria si Grecia.
Cele mai mari diferente in defavoarea noastra apar la imprumuturile pentru cumpararea de locuinte. Daca, la noi, costul mediu practicat la un astfel de imprumut a fost de 8,21%, la greci a fost de numai 4,91%. Chiar daca stau cel mai bine in grupul tarilor analizate de EVZ, grecii suporta costuri efective apropiate de cele pe care le platim si noi la creditele de consum in euro. Cele mai ieftine imprumuturi de consum sunt oferite de bancile din Austria si au avut, in martie, un cost efectiv mediu de 7,64%. Acestea sunt mai ieftine si decat ipotecarele noastre.
Pe de alta parte, creditele de consum in euro sunt mai ieftine la noi decat in Ungaria. Dar vecinii nostri nu sunt dezavantajati decat la acest tip de imprumuturi: ipotecarele lor sunt mai ieftine decat ale noastre. Chiar daca sunt mai ieftine, imprumuturile din alte tari nu sunt disponibile si pentru romani.
Chiar daca bancile de acolo ar fi dispuse sa ne dea credite, costurile legate de transport, cazare, legalizare de documente ar umfla substantial pretul creditului. EVZ isi propune sa inventarieze astazi, cu ajutorul bancherilor, cauzele care duc la DAE mai mari decat in alte tari din Uniunea Europeana.
DIN 2010: Piata fara granite la creditele de consum
O directiva europeana referitoare la creditele de consum urmeaza sa fie adoptata formal in curand si urmeaza sa fie implementata la inceputului anului 2010, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene remis la inceputul acestui an. Directiva propusa tinteste sa deschida piata creditelor de consum care este impartita in piete nationale si care refuza optiunea consumatorilor si preturi mai competitive.
Chiar daca, in prezent, in multe tari europene imprumuturile de consum sunt mai ieftine, acestea nu pot fi contractate de europenii din alte tari. De exemplu, cele mai ieftine credite de consum, oferite de bancile finlandeze, pot fi contractate numai de cei care locuiesc sau lucreaza in Finlanda, potrivit ofiterilor de credit ai acestor banci. Directiva isi propune sa le asigure europenilor informatii comparabile in ceea ce priveste mesajele cuprinse in reclamele la produsele bancare, informatiile puse la dispozitia clientului inainte de semnarea contractului de credit, primirea de informatii precise referitoare la drepturile si obligatiile contractuale, si, nu in ultimul rand, comparabilitatea DAE pe intreaga Uniune Europeana.
"Directiva stabileste o metoda completa de calcul pentru DAE - o singura cifra, calculata in acelasi fel de-a lungul intregii UE cu aceleasi costuri incluse. Consumatorii vor putea sa afle care este cea mai ieftina oferta de creditare prin compararea unei singure cifre", se arata in comunicatul de presa remis de Comisia Europeana.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice