Piata de consultanta din Romania valoreaza 460 mil.euro
Data publicarii: 28-05-2008 | AfaceriValoarea totala a pietei locale de consultanta se situeaza, in momentul de fata, la circa 460 mil. euro, potrivit unei estimari realizate de firma de consultanta strategica Roland Berger Romania.
Cea mai mare parte a pietei, ca valoare de business, este reprezentata de segmentele de audit si consultanta financiara (segment estimat la 140-150 mil. euro) si de consultanta juridica (circa 130-140 mil. euro). Ritmul de crestere cel mai puternic se regaseste pe segmentul de piata corporate finance si investment banking (circa 40% in 2007-2008), pe fondul consolidarilor de pe piata locala.
"Industria consultantei este in plina efervescenta, in prezent. Segmentele cu cea mai mare penetrare a serviciilor sunt auditul si avocatura. Atat timp cat piata continua sa urce cu 15-20% pe an, este inca loc pentru toata lumea, urmand ca abia apoi sa trecem printr-o faza de consolidare", explica Codrut Pascu, managing partner al Roland Berger Romania. Potrivit acestuia, piata locala are inca mult loc de crestere, fiind inca departe de restul pietelor din Europa Centrala si de Est.
"Consultanta este o afacere in crestere si nu cred ca piata va fi saturata, din acest punct de vedere, mai devreme de zece ani de acum incolo. Abia dupa aceea ar putea inregistra rate mai mici de crestere", spune si Vasile Iuga, managing partner al PricewaterhouseCoopers SEE.
Din punctul de vedere al penetrarii serviciilor de consultanta, auditul si consultanta juridica sunt urmate de consultanta IT, si abia apoi de consultanta strategica si de management, sustine Codrut Pascu. "Tocmai de aceea, consultanta strategica are cel mai mare potential de crestere dintre toate segmentele de piata", explica seful Roland Berger. Acesta este de parere ca dimensiunea pietei de profil locale se situeaza undeva la jumatatea pietelelor similare din Ungaria sau Cehia si la doar o treime din piata poloneza.
Principalii jucatori din consultanta strategica si de management pe plan local sunt subsidiarele unor firme ca McKinsey, gigantul american care a patruns pe piata romaneasca in 2007, Roland Berger, prezenta cu un birou la Bucuresti inca din 1992, si AT Kearney, venita si ea oficial abia de anul trecut. Alte companii care ofera servicii de consultanta in management sunt Horvath&Partners, Bucharest Consulting Group, dar si departamentele de Advisory ale companiilor din Big Four. Cei mai mari consumatori de consultata in management sunt sectorul financiar-bancar, telecomunicatiile, energia, utilitatile sau industria farma.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani