Pietele financiare incep sa-si revina, potrivit Trezoreriei americane

Data publicarii: 26-05-2008 | International

Pietele financiare incep sa-si revina, multumita actiunilor coordonate desfasurate de Federal Reserve si de alte mari banci centrale pentru a atenua stramtorarea din pietele monetare, a declarat luni un inalt oficial al Trezoreriei americane, citat de Reuters.

Secretarul pentru afaceri internationale din cadrul Trezoreriei americane, Clay Lowery, a declarat in cadrul unui discurs ca Statele Unite au actionat rapid in aplanarea problemelor generate de cresterea numarului de credite ipotecare neperformante, urmand regulile invatate in timpul celorlalte crize financiare.

Printre crizele anterioare se numara falimentele bancilor de economii americane de la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990, precum si spargerea "bulei bursiere" din Japonia, ce a dus la un deceniu de crestere stagnanta si deflatie.

Vorbind in fata Clubului Corespondentilor Straini din Japonia, Lowery a spus ca marile banci ale lumii au anuntat prompt pierderile din criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, ce s-au ridicat la peste 300 miliarde dolari, si au efectuat majorari de capital de peste 200 miliarde dolari.

"Lectia invatata din falimentele bancilor noastre, precum si a celor din Japonia, Suedia si alte tari, ne-au ajutat sa modelam reactia de politica monatara la actuala criza financiara din Statele Unite", a explicat acesta.

"Principiul dupa care ne-am ghidat a fost minimizarea impactului asupra economiei reale, prin urmarea actiunea a fost prompta si decisiva".

Insa Lowery a mai spus ca problemele din piata din ultimele noua luni nu au fost un motiv pentru a incetini reformele de inovatie in sectorul financiar, ce ar duce numai la o incetinire a cresterii economice.

"O crestere economica puternica si sustinuta, in special in actualul context economic, depinde de piete financiare eficiente, competitive si inovative", a mai spus Lowery.

Acesta a solicitat Japoniei sa emita semnale clare ca este deschisa la investitiile straine, spunand ca acest stat a beneficiat de investitii masive de portofoliu, insa este cu mult in urma altor tari din punct de vedere al investitiilor straine directe.

"Unii investitori sunt ingrijorati ca Japonia ar putea sa nu fie ferm hotarata sa atraga investitii straine directe. Este important, prin urmare, ca Japonia sa transmita clar mesajul ca este deschisa pentru investitiile straine, in special intr-o perioada in care regimurile deschise se confrunta cu presiuni protectioniste", a mai spus Lowery.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: