Pietele financiare incep sa-si revina, potrivit Trezoreriei americane
Data publicarii: 26-05-2008 | InternationalPietele financiare incep sa-si revina, multumita actiunilor coordonate desfasurate de Federal Reserve si de alte mari banci centrale pentru a atenua stramtorarea din pietele monetare, a declarat luni un inalt oficial al Trezoreriei americane, citat de Reuters.
Secretarul pentru afaceri internationale din cadrul Trezoreriei americane, Clay Lowery, a declarat in cadrul unui discurs ca Statele Unite au actionat rapid in aplanarea problemelor generate de cresterea numarului de credite ipotecare neperformante, urmand regulile invatate in timpul celorlalte crize financiare.
Printre crizele anterioare se numara falimentele bancilor de economii americane de la sfarsitul anilor 1980 si inceputul anilor 1990, precum si spargerea "bulei bursiere" din Japonia, ce a dus la un deceniu de crestere stagnanta si deflatie.
Vorbind in fata Clubului Corespondentilor Straini din Japonia, Lowery a spus ca marile banci ale lumii au anuntat prompt pierderile din criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat, ce s-au ridicat la peste 300 miliarde dolari, si au efectuat majorari de capital de peste 200 miliarde dolari.
"Lectia invatata din falimentele bancilor noastre, precum si a celor din Japonia, Suedia si alte tari, ne-au ajutat sa modelam reactia de politica monatara la actuala criza financiara din Statele Unite", a explicat acesta.
"Principiul dupa care ne-am ghidat a fost minimizarea impactului asupra economiei reale, prin urmarea actiunea a fost prompta si decisiva".
Insa Lowery a mai spus ca problemele din piata din ultimele noua luni nu au fost un motiv pentru a incetini reformele de inovatie in sectorul financiar, ce ar duce numai la o incetinire a cresterii economice.
"O crestere economica puternica si sustinuta, in special in actualul context economic, depinde de piete financiare eficiente, competitive si inovative", a mai spus Lowery.
Acesta a solicitat Japoniei sa emita semnale clare ca este deschisa la investitiile straine, spunand ca acest stat a beneficiat de investitii masive de portofoliu, insa este cu mult in urma altor tari din punct de vedere al investitiilor straine directe.
"Unii investitori sunt ingrijorati ca Japonia ar putea sa nu fie ferm hotarata sa atraga investitii straine directe. Este important, prin urmare, ca Japonia sa transmita clar mesajul ca este deschisa pentru investitiile straine, in special intr-o perioada in care regimurile deschise se confrunta cu presiuni protectioniste", a mai spus Lowery.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii