Scumpirea produselor, sportul preferat al firmelor
Data publicarii: 26-05-2008 | Finante-BanciIn locul unei gestionari performante a resurselor, afacerile se dezvolta mai mult pe seama cresterii preturilor la consumator, noteaza Adevarul. Optimismul din sondajele referitoare la evolutia afacerilor are o explicatie: intreprinzatorii pregatesc scumpirea marfurilor.
Liderii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sunt convinsi ca asteptarile optimiste ale intreprinzatorilor se bazeaza mai mult de majorarile de preturi, din care producatorii vor avea numai de castigat, decat pe alte formule de dezvoltare.
"Mediul de afaceri este optimist, potrivit sondajelor, si asta ar fi vestea buna. Dar fiecare vede cresterea cifrei de afaceri pe majorarile de preturi pe care le va face, iar asta este vestea proasta. Mediul de afaceri are asteptari inflationiste", a afirmat presedintele AOAR, Florin Pogonaru, la sfarsitul saptamanii trecute.
Potrivit liderului AOAR, investitorii straini, precum VoestAlpine, vin inca in Romania pentru ca au perceptia ca aici activele si forta de munca sunt ieftine.
Doar "rechinii" scumpesc marfa
"Vom avea si in Romania paradigma banilor scumpi si a activelor scumpe. Suntem pregatiti pentru asta? E de discutat", a mai spus Pogonaru.
Costel Olteanu, presedintele Uniunii Patronatelor cu Capital Privat din Romania (UNPCPR), este de acord ca uneori se mai practica si scumpirile exclusiv pentru cresterea profitului, dar precizeaza ca "astfel de metode sunt specifice rechinilor, nu intreprinzatorilor adevarati".
Costel Olteanu ne-a declarat ca speculantii "mizeaza pe faptul ca clientii lor nu au incotro si suporta scumpirile chiar si cand acestea sunt nejustificate".
"Este stiut faptul ca o rata a profitului nu poate fi mai mare de 10% in conditii normale, dar sunt destui care forteaza lucrurile inclusiv prin astfel de practici", sustine liderul patronal.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani