Vosganian nu exclude cresterea pretului la gaze de la 1 iulie 2008
Data publicarii: 23-05-2008 | EconomiePretul gazelor nu va creste pana la 1 iulie, a declarat, joi, ministrul de Finante Varujan Vosganian, precizand, insa, ca dupa aceasta data lucrurile s-ar putea schimba in functie de evolutia preturilor de pe pietele internationale si de conditiile interne.
"Pana la 1 iulie nu vom scumpi gazele. Dupa aceasta data, in functie preturile de pe piata internationala, dar si de conditiile interne vom lua o decizie", a spus ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.
Seful Finantelor a precizat ca pretul gazelor naturale livrate consumatorilor romani a crescut din ianuarie 2007, pana in prezent, cu doar 6%, in timp ce preturile internationale au crescut cu 70%. Ministrul mai spune ca Distrigaz Sud si E.ON Gaz nu au de ce sa se planga. "Anul trecut, nicio companie de distributie de gaze nu a avut pierderi. Dimpotriva, au avut un profit si inca unul considerabil", a spus Vosganian.
Varujan Vosganian a criticat si politica de preturi a Petrom. El a apreciat ca preturile ridicate ale carburantilor comercializati de Petrom reprezinta o "sfidare" si sunt mai mari decat cele practicate de state. "Preturile fara taxe sunt cele mai mari din Europa", a spus minstrul Economiei.
Cei doi distribuitori de gaze solicita o majorare a preturilor cu 18%-19% de la 1 iulie, motivand cresterea tarifelor de import. Distribuitorii de gaze sustin ca inregistreaza pierderi din cauza ca preturile nu au crescut.
"Distrigaz Sud a solicitat ANRE in luna martie o crestere a pretului gazelor cu 12% de la 1 aprilie. Dar alte costuri cresc in continuare. Si pana la 1 iulie, ar fi necesara o crestere cu cate doua procente in fiecare luna, deci cu 18% din 1 iulie. Noi am inregistrat pierderi de 80 milioane lei in primul trimestru al acestui an din cauza intarzierii modificarii de catre reglementator a pretului gazelor, de la 1 februarie, in loc de 1 ianuarie, dar si din cauza ca majorarea operata atunci, de 8,5 procente, nu este suficienta pentru noi", a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, directorul financiar si juridic al companiei, Pierre Parvex.
La randul lor, oficialii E.ON Gaz Romania sustineau, in 8 aprilie 2008, ca ar fi necesara o crestere a pretului gazelor cu 19% incepand de la 1 iulie 2008 si ca distribuitorul a avut pierderi de 45 milioane lei in primul semestru al anului, din cauza amanarii scumpirii gazelor.
Presedintele Consiliului de Administratie E.ON Gaz Romaia, Achim Saul, spunea la acea data ca majorarea de pret din februarie 2008 (n.r- cu 8,5%) nu a fost suficienta pentru a acoperi costurile tot mai ridicate de achizitie a gazelor naturale ale companiei. Potrivit acestuia, in cazul in care aujstarile de pret sunt insuficiente, riscul de a inregistra un venit net negativ in 2008 este foarte mare.
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a luat decizia de a nu opera nicio modificare a pretului gazelor naturale la 1 aprilie 2008 si, potrivit autoritatii, acest lucru ar fi posibil abia de la 1 iulie 2008, conform unui comunicat transmis de reglementator la 31 martie 2008. Ultima majorare a pretului gazelor a avut loc la 1 februarie, cand pretul acestora a crescut cu 8,5%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice