Vosganian: Finantele nu vor modifica codul fiscal in 2009
Data publicarii: 22-05-2008 | Finante-BanciIn urma consultarilor cu expertii pe proiectie bugetara din ministerul de Finante, ministrul Varujan Vosganian va comunica guvernului ca, in 2009, codul fiscal nu va fi modificat, pentru ca interesele statului in colectarea veniturilor si interesele mediului de afaceri coincid in acest moment.
"In opinia noastra, sistemul fiscal romanesc a ajuns la un punct in care interesele statului in colectarea veniturilor, interesul mediului de afaceri in a avea o politica fiscala cat mai primitoare si cele ale contribuabililor au ajuns intr-un anumit punct de echilibru", a declarat, joi, ministrul Vosganian. Politica fiscala a ministerului Economiei si Finantelor se va concentra, in continuare, pe doua coordonate - continuarea procesului de relaxare fiscala, simultan cu o crestere a veniturilor bugetare.
"Viziunea fiscala a guvernului Romaniei este stabilitatea fiscala, in conditiile cresterii veniturilor bugetare. Nu este o viziune statica", a spus Vosganian, precizand ca principalele impozite nu vor fi majorate. Concret, ministrul s-a referit la taxa pe valoarea adaugata (TVA), care va ramane neschimbata, si la deducerea personala a impozitului pe venit, unde, din nou, nu vor surveni modificari. Deducerea personala de baza reprezinta o suma neimpozabila acordata contribuabilului.
"In acest an, intentionam sa nu majoram impozitele fundamentale, vom continua politica de relaxare fiscala si, in acelasi timp, avem in vedere cresterea veniturilor bugetare", a declarat seful Finantelor. Ba mai mult, acesta a spus ca se asteapta ca, in conditiile reducerii unor impozite, veniturile la buget sa creasca. "Pastrand impozitele importante neschimbate, reducand unele impozite, sa avem venituri mai mari la buget. Poate parea paradoxal, noi insa am dovedit ca acest lucru este posibil", a adaugat ministrul.
Vosganian a reamintit decizia Finantelor cu privire la impozitul pe dividende platit de rezidenti, dar si de nerezidenti, care va fi de 10%, decizia fiind luata dupa ce Comisia Europeana a somat Romania cu privire la impozitarea discriminatorie a actionarilor din afara tarii.
"In baza unor recomandari ale UE, avem in vedere sa unificam impozitul retinut pentru dividendele alocate persoanelor juridice la 10 la suta, atat pentru rezidenti cat si pentru straini".
Politica fiscala a Romaniei ar trebui elaborata pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, asa cum se face in prezent, recomandau, la mijlocul lunii aprilie, reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), care considera ca proiectiile pentru veniturile la buget in acest an sunt exagerat de optimiste.
"Politica fiscala trebuie elaborata pe un termen mai lung, nu de la o zi la alta, iar autoritatile ar trebui sa se concentreze pe bugetul din 2009, nu pe cel din 2008", spunea, in 22 aprilie, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Albert Jaeger.
De altfel, el aprecia ca proiectiile Guvernului pentru veniturile bugetare pentru intregul an 2008 ar putea fi cu 1-1,5% din PIB peste nivelul estimat de FMI, respectiv cu 6-8 miliarde lei.
Proiectiile bugetare pe acest an prevad atingerea unor venituri echivalente cu 39,3% din PIB, dupa ce in 2007 s-au incasat la buget sume echivalente cu mai putin de 32% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii