Ministerul Turismului a modificat normele de incadrare a pensiunilor turistice
Data publicarii: 22-05-2008 | TurismPensiunile turistice cu pana la 20 de camere, indiferent de localizarea lor (urbane sau rurale), vor fi clasificate pe stele, iar pensiunile agrosturistice cu pana la 8 camere, vor fi clasificate pe flori, se arata in Ordinul nr. 636/2008 al ministrului turismului Ovidiu Silaghi.
Pe langa modificarea incadrarii pensiunilor turistice, actul normativ mai prevede obligativitatea pensiunilor agroturistice de a oferi masa din produse naturale, preparate in gospodaria proprie iar gazdele trebuie sa se ocupe direct de programul turistilor pe tot parcursul sejurului. In plus, pensiunile agroturistice vor desfasura, in mod continuu in cadrul gospodariei, cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor sau cultivarea plantelor.
Alte modificari privind clasificarea structurilor de primire turistice au fost efectuate prin eliminarea categoriei de "hotel pentru tineret", care se suprapunea cu cea de "hostel", precum si eliminarea categoriilor diverse de cabane si introducerea unei singure categorii "cabane turistice", cu conditii specifice pentru acele cabane care ofera servicii in cadrul turismului de vanatoare si pescuit.
"Actul normativ a fost elaborat in conformitate cu recomandarile Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului National cu privire la simplificarea sistemului de clasificare hoteliera, pe baza propunerilor asociatiilor profesionale si patronale din turism interesate precum si a propunerilor sosite de la ministere care au activitate ce relationeaza cu turismul, in colaborare cu personalul din teritoriu de la Directia de Autorizare din Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL). Proiectul a fost avizat si de catre Consiliul Consultativ al Turismului. Totodata, au fost consultate si modele de clasificare din alte tari membre ale Uniunii Europene, dar am pastrat esenta data de specificul national, mai ales in conditiile in care nu exista in prezent un sistem unic de clasificare al unitatilor hoteliere la nivel european", a declarat Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism in MIMMCTPL.
De asemenea, ordinul ministrului a introdus declaratia pe proprie raspundere pentru detinerea unor autorizatii stabilite prin lege, in locul depunerii la dosarul de clasificare de copii dupa respectivele documente (sanitara, sanitar-veterinara, de mediu).
Totodata, conducatorii de pensiuni turistice sunt obligati sa urmeze un curs de pregatire profesionala si sa asigure personal calificat.
Ordinul ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr. 636/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 379 bis din 19 mai 2008.
Acest ordin abroga Ordinele Ministrului turismului 510/2002, 911/2002 si 188/2003.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii