Ministerul Turismului a modificat normele de incadrare a pensiunilor turistice
Data publicarii: Astazi, 22-05-2008 | TurismPensiunile turistice cu pana la 20 de camere, indiferent de localizarea lor (urbane sau rurale), vor fi clasificate pe stele, iar pensiunile agrosturistice cu pana la 8 camere, vor fi clasificate pe flori, se arata in Ordinul nr. 636/2008 al ministrului turismului Ovidiu Silaghi.
Pe langa modificarea incadrarii pensiunilor turistice, actul normativ mai prevede obligativitatea pensiunilor agroturistice de a oferi masa din produse naturale, preparate in gospodaria proprie iar gazdele trebuie sa se ocupe direct de programul turistilor pe tot parcursul sejurului. In plus, pensiunile agroturistice vor desfasura, in mod continuu in cadrul gospodariei, cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor sau cultivarea plantelor.
Alte modificari privind clasificarea structurilor de primire turistice au fost efectuate prin eliminarea categoriei de "hotel pentru tineret", care se suprapunea cu cea de "hostel", precum si eliminarea categoriilor diverse de cabane si introducerea unei singure categorii "cabane turistice", cu conditii specifice pentru acele cabane care ofera servicii in cadrul turismului de vanatoare si pescuit.
"Actul normativ a fost elaborat in conformitate cu recomandarile Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului National cu privire la simplificarea sistemului de clasificare hoteliera, pe baza propunerilor asociatiilor profesionale si patronale din turism interesate precum si a propunerilor sosite de la ministere care au activitate ce relationeaza cu turismul, in colaborare cu personalul din teritoriu de la Directia de Autorizare din Ministerul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale (MIMMCTPL). Proiectul a fost avizat si de catre Consiliul Consultativ al Turismului. Totodata, au fost consultate si modele de clasificare din alte tari membre ale Uniunii Europene, dar am pastrat esenta data de specificul national, mai ales in conditiile in care nu exista in prezent un sistem unic de clasificare al unitatilor hoteliere la nivel european", a declarat Lucia Morariu, secretar de stat pentru turism in MIMMCTPL.
De asemenea, ordinul ministrului a introdus declaratia pe proprie raspundere pentru detinerea unor autorizatii stabilite prin lege, in locul depunerii la dosarul de clasificare de copii dupa respectivele documente (sanitara, sanitar-veterinara, de mediu).
Totodata, conducatorii de pensiuni turistice sunt obligati sa urmeze un curs de pregatire profesionala si sa asigure personal calificat.
Ordinul ministrului pentru intreprinderi mici si mijlocii, comert, turism si profesii liberale nr. 636/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 379 bis din 19 mai 2008.
Acest ordin abroga Ordinele Ministrului turismului 510/2002, 911/2002 si 188/2003.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani