Bani putini pentru perfectionarea angajatilor si somerilor
Data publicarii: 21-05-2008 | HR/CariereCu fonduri de aproximativ 500 milioane de euro, Romania este pe ultimul loc in UE la sustinerea activa a resurselor umane, noteaza Adevarul. Cu toate ca Romania se confrunta cu o reala problema a fortei de munca, angajatorii prefera sa aduca muncitori straini decat sa investeasca in programe de training.
Masurile de sustinere venite din partea statului roman sunt printre cele mai palide din Europa. Cu un procent al cheltuielilor de sustinere si integrare a somerilor in campul muncii de sub 0,5% din produsul intern brut, tara noastra se numara printre codasele europene care investesc cei mai putini bani in resursele umane.
Potrivit unui studiu Eurostat, tarile Uniunii Europene cheltuie in medie 2,1% din produsul intern brut combinat pentru masuri de sustinere si integrare a somerilor, dar si a altor grupuri dezavantajate.
Somerii inghit cei mai multi bani
In timp ce in tari precum Danemarca sau Belgia cheltuielile cu sustinerea fortei de munca ajunge pana la 4,1% din produsul intern brut, respectiv 12 miliarde de euro, in Romania si Cehia, acestea de-abia daca ating 0,5% din PIB, respectiv in jur de 500 milioane de euro.
Cheltuielile pentru sustinerea resursei umane sunt directionate catre interventii active gen programe de training, schimbarea locului de munca, sustinerea incadrarii in campul muncii si reabilitarea, crearea de noi locuri de munca, dar si pentru suport pasiv, cum ar fi fondurile destinate sustinerii somerilor. In ceea ce priveste costurile cu programe active, tara noastra aloca anual 0,1% din produsul intern brut, in timp ce in Olanda sau Belgia acest procent ajunge si la 0,5% din PIB.
Cea mai mare parte a fondurilor este destinata sustinerii pasive a somerilor sau a celor pensionati anticipat. Astfel, masurile pasive de sustinere reprezinta peste 85% din totalul cheltuielilor, procent valabil si in Grecia, Germania, Austria sau Polonia. La polul opus se afla Marea Britanie si Bulgaria, tari care aloca mai putin de 30% pentru aceste categorii.
Tendinta de a aloca o mare parte a acestor sume persoanelor fara loc de munca este, de altfel, o constanta la nivelul intregii Europe. Media europeana a cheltuielilor destinate intretinerii somerilor este de 64%, in timp ce doar putin peste 24% sunt bani ce merg catre sustinerea fortei de munca active.
Trainingul, forma de sustinere a angajatilor
Cea mai mare parte a sumelor destinate sustinerii active sunt directionate catre programele de training. Potrivit Eurostat, peste 38% din costurile cu forta de munca activa sunt alocate trainingului.
Tarile cu cea mai ridicata rata a costurilor pe acest segment sunt Marea Britanie, Estonia si Austria, unde costurile cu programele de training ajung la 70% din totalul cheltuielilor active.
Lituania, Grecia sau Portugalia se numara printre tarile cu cele mai mari alocari de bugete in acest sens. Spre comparatie, Cehia, Romania, Slovacia sau Bulgaria cheltuie pe programe de training pana la 15% din costurile cu forta de munca activa. Dupa training, reintegrarea pe piata muncii dupa pierderea unui job este o alta componenta importanta.
Interventiile active vizeaza si crearea de noi locuri de munca, dar si sustinerea initiativelor de tip start-up. Avand drept scop incurajarea antreprenoriatului in randul celor care nu au un loc de munca, pentru aceasta masura sunt alocate doar sase puncte procentuale din total cheltuieli de sustinere activa a fortei de munca. Totusi, in Slovacia, interventiile pentru sustinerea initiativelor de acest tip reprezinta una dintre cele mai active metode.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani