CE actualizeaza normele privind garantiile si ofera posibilitati simplificate pentru IMM
Data publicarii: Astazi, 21-05-2008 | Finante-BanciComisia Europeana (CE) a adoptat o noua comunicare privind ajutoarele de stat sub forma de garantii, textul stabilind metode transparente de calculare a elementului de ajutor al unei garantii si ofera norme simplificate pentru IMM, se arata intr-un comunicat al CE.
"Noua comunicare reprezinta un progres important pe calea unei utilizari mai transparente a garantiilor, in special pentru facilitarea sprijinului financiar destinat IMM", a declarat comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes.
Garantiile de stat sunt un instrument important de sprijinire a dezvoltarii intreprinderilor si de facilitare a accesului acestora la fonduri. Acest aspect este deosebit de important pentru IMM, precizeaza comunicatul. Principalul obiectiv al revizuirii comunicarii actuale a Comisiei privind garantiile este acela de a oferi instructiuni suplimentare si securitate juridica statelor membre si partilor interesate, atunci cand acestea evalueaza daca o garantie cuprinde un element de ajutor de stat, se precizeaza in comunicat.
Astfel, noua comunicare confirma ca aceasta evaluare trebuie bazata pe principiul investitorului in economia de piata. Conform acestui principiu, investitiile sau alte finantari realizate de autoritatile publice in intreprinderi pot fi considerate ca fiind compatibile cu normele UE privind ajutoarele de stat atunci cand sunt efectuate in conditii pe care le-ar fi acceptat un investitor privat de pe piata. In consecinta, metodele se bazeaza in principal pe o evaluare adecvata a riscurilor prin intermediul ratingului. Nu este necesar ca acest rating sa fie emis de una dintre agentiile internationale de rating, ci se poate utiliza ratingul intern al bancii creditoare care, in general, trebuie sa acorde un rating intreprinderilor inainte de aprobarea unui imprumut.
Documentul CE sublininiaza, de asemenea, ca garantiile au o importanta deosebita pentru IMM, "deoarece acestea au adeseori un nivel redus de capital si un deficit de resurse stabile". Astfel, noua comunicare stabileste norme speciale pentru IMM care le vor permite acestora sa evalueze in mod simplu elementul de ajutor al unei garantii, cum ar fi prime safe harbour predefinite si prime unice pentru garantiile cu valoare mica.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice