Bancile pun taxe pe hartii
Data publicarii: 20-05-2008 | Finante-BanciDoar scrisoarea de refinantare, adica un raspuns in plic al bancii, il poate costa pe client pana la 150 de euro, noteaza Evenimentul Zilei. Daca vreti sa va refinantati creditul va trebui sa obtineti de la banca la care ati facut imprumutul initial o scrisoare de refinantare - o hartie care contine informatii referitoare la sold - cati bani mai aveti de platit.
Ultima moda practicata de banci este sa perceapa comisioane pe aceasta scrisoare. Pretul unei astfel de scrisori ajunge si la 150 de euro, suma pe care o percepe Volksbank. Si alte banci percep taxe pe scrisoarea pentru refinantare: Piraeus Bank (80 de euro), UniCredit Tiriac Bank (75 de euro) sau BRD (50 de euro).
Valabilitatea scrisorii poate fi de numai o luna, astfel incat cei care nu se misca repede se pot gasi in situatia de a plati de doua ori.
Atentie la costurile totale!
Scrisoarea de refinantare este numai o mica parte din costul pe care il suporta cei care se decid sa se refinanteze. Comisionul de rambursare anticipata reprezinta un cost mult mai semnificativ. La unele banci, acesta ajunge si la 5% din suma care mai trebuie rambursata.
Si imprumutul contractat pentru refinantare are costurile lui: in primul rand, comisionul de administrare sau de management, denumiri care pot diferi de la o banca la alta. Exista si banci care taxeaza rambursarea cu numai 1% din suma platita anticipat sau nu au un astfel de comision.
Toate comisioanele umfla costul total pe care urmeaza sa-l suporte clientul. Pentru ca refinantarea sa fie profitabila, trebuie ca diferenta dintre costul efectiv al creditului vechi si al celui nou sa fie semnificativa pentru a acoperi si costul refinantarii si pentru a aduce economii celui care apeleaza la ea.
Pe de alta parte, unii dintre clientii bancilor au inceput sa se refinanteze pentru a beneficia de dobanzile promotionale percepute de banci timp de cateva luni. Calculele arata insa ca, in cazul refinantarii unui imprumut de doua ori intr-un an, suma datorata poate ajunge foarte aproape de cea imprumutata initial.
Din acest motiv, inainte de a va refinanta un imprumut trebuie sa va uitati cu mare atentie la costurile pe care urmeaza sa le suportati.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des