Suprafata cultivata cu porumb modificat genetic s-a triplat fata de 2007
Data publicarii: 19-05-2008 | EconomieSuprafata cu porumb modificat genetic s-a triplat fata de anul trecut si s-ar putea cultiva peste 500.000 de hectare cu soia modificata genetic, daca Romania ar solicita Comisiei Europene reintroducerea acestor tipuri de culturi, a declarat, luni, presedintele LAPAR, Marcel Cucu.
"Fermierii au cultivat cu porumb modificat genetic peste 10.000 de hectare, in aceasta primavara, de trei ori mai mult fata de anul trecut. In ceea ce priveste soia, Romania ar putea ajunge la peste 500.000 de hectare. Pentru ca acest potential sa fie valorificat, Romania ar trebui sa solicite Comisiei dreptul de cultiva soia modificata genetic", a declarat, luni, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, in cadrul conferintei internationale "Biotehnologii agricole-Plante Modificate Genetic".
Acesta a precizat ca ofensiva impotriva Organismelor Modificate Genetic (OMG) aduce prejudicii majore agriculturii.
"OMG reprezinta singura perspectiva de crestere a productiei agricole, astfel incat sa se asigure necesarul de hrana, in contextul crizei mondiale de alimente", a mentionat Cucu.
LAPAR a solicitat, recent, ministrului mediului Attila Korodi ca o decizie privind OMG sa se adopte doar dupa o dezbatere nationala. Ministrul Mediului, Attila Korodi, le-a cerut, recent, fermierilor sa nu mai cultive porumb modificat genetic (MON 810) si a declarat ca daca studiile dovedesc ca aceasta planta este periculoasa va elabora o Hotarare de Guvern pentru interzicerea cultivarii ei.
Potrivit reprezentantii Greenpeace porumbul modificat genetic este singurul autorizat in UE de zece ani, iar aceasta autorizatie este pe punctul de a expira si se fac studii pentru a se stabili daca aceasta planta pune sau nu in pericol siguranta populatiei si a mediului. In prezent, MON810 este reevaluat de Comisia Europeana.
LAPAR a solicitat Guvernului, la inceputul lunii februarie 2008, sa sustina reintroducerea cultivarii organismelor modificate genetic si, in principal, a soiei. Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Aceasta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii