Atentie la ce se afla in spatele promotiilor bancare
Data publicarii: 19-05-2008 | Finante-BanciBancile sunt oricand pregatite cu oferte promotionale. Clientii trebuie insa sa afle costurile creditului dupa incheierea perioadei promotionale, noteaza Curierul National. Odata cu sosirea verii, romanii isi reorganizeaza obiectivele: cursuri de vara, vacante sau chiar planuri mai indraznete, precum sa isi modernizeze sau sa isi schimbe locuinta. Si cum sezonul constructiilor de-abia s-a deschis, dezvoltatorii au iesit in intampinarea celor interesati cu oferte pe masura. Numai problema finantarii mai trebuie rezolvata. Iar bancile, extrem de receptive la cerintele pietei, dispun de oferte promotionale extrem de variate. In acest context nu pot sa nu reamintesc: atentie la clauzele contractelor de credit pe care le incheiati!
Are loc o relansare a creditului ipotecar acordat in euro
Pe partea ofertelor destinate achizitiilor ipotecare, bancile vin cu dobanzi avantajoase la creditele acordate monedei europene. In prezent, la creditele ipotecare, dobanzile variaza intre 6 si 9,95%, iar DAE intre 8,15% si poate trece de 11,5%.
Astfel, Alpha Bank ofera creditul Alpha Housing cu dobanda fixa in primii doi ani, pe o perioada maxima de 30 de ani. Dobanda promotionala vizeaza primul an, 4,9%, in urmatorul an aceasta este de 6,9%, ca apoi dobanda sa devina variabila. Banca mai precizeaza ca oferta promotionala se aplica pentru toate cererile de credit depuse incepand cu data de 15 aprilie si pana cel tarziu in 15 iulie. Tragerea din credit trebuie sa se efectueze pana cel tarziu in data de 15 august.
Creditul in euro pentru investitii imobiliare de la BCR pana la 15 iulie 2008 are o dobanda promotionala, 4,95% pe an, fixa in primele 6 luni de creditare, fara comision lunar. DAE calculata pentru un credit ipotecar de 100.000 EUR, pe 30 ani, avans minim 25%, este de 8,73%.
Cateva banci nu ofera promotii in ceea ce priveste costurile, ci in randul serviciilor. Astfel, in perioada 14 aprilie - 30 iunie 2008, pentru orice credit garantat cu ipoteca, GarantiBank ofera o perioada de gratie de 6 luni, in care solicitantul nu plateste niciun fel de dobanda sau comision. La fel si CEC Bank, care ofera o perioada de gratie de 360 de zile la creditul ipotecar. De asemenea, banca nu a impus plafoane maxime pentru creditul solicitat, iar la calculul venitului net se pot lua in calcul toate veniturile certe, cu caracter de permanenta pe durata de creditare, ale familiei. Dobanda practicata de banca este de 9,50%, variabila, sau 7,50% fixa pe primele 12 luni si apoi variabila pe urmatoarele luni.
30.000 de euro este suma ce poate fi obtinuta printr-un credit de consum
Bancpost a marit la 30.000 de euro (sau echivalentul in lei, sau in franci elvetieni) suma ce poate fi obtinuta pentru creditele de consum destinate refinantarii. Astfel, orice credit aprobat va avea 0% comision de acordare si o limita de creditare pana la 30.000 de euro (sau echivalentul in lei, sau in franci elvetieni) pentru creditele de refinantare (se pot refinanta toate creditele detinute la alte banci). Apoi, pe cardul de credit clientii noi pot obtine acum o limita de pana la 7 salarii, iar pentru descoperitul de cont (overdraft), pana la 12 salarii credit direct pe cardul de salariu.
In perioada 14 aprilie - 31 mai, Millennium Bank ofera conditii promotionale tuturor celor care doresc sa contracteze un credit de nevoi personale: clientii primesc o rata cadou si, in plus, pot beneficia de un card de credit fara comision de administrare in primul an. Valoarea creditului este de pana la 15.000 euro (sau echivalent), si "protectie pe toata durata creditului prin asigurarea de viata oferita gratuit de catre Millennium Bank", dupa cum se arata pe site-ul oficial al bancii.
Cateva intrebari de baza trebuie puse ofiterului de credit inainte de semnarea contractului cu banca!
Potrivit legii, bancile trebuie sa informeze clientii cu privire la toate costurile si aspectele implicite ale creditelor acordate. Totusi, nu va bazati pe acest lucru si pregatiti-va sa puneti angajatilor bancilor intrebarile necesare, dupa cum sfatuieste si autoritatea pentru protectia consumatorului. In acest sens, inainte de incheierea contractului privind acordarea unui credit, indiferent de tipul de credit solicitat (de consum, ipotecar, imobiliar, de nevoi personale, auto, carduri de credit etc.), trebuie sa intrebati ofiterii de credit despre informatii cu privire la urmatoarele aspecte:
- dobanzile atractive practicate de banca respectiva, cerand precizari suplimentare despre conditiile de creditare;
- conditiile clare de modificare a dobanzii; modificarile aduse dobanzilor si modul de aplicare a acestora pe parcursul derularii contractului de credit, indicii pe baza carora dobanzile variaza, sunt informatii pe care trebuie sa le aflati si in acelasi timp sa le regasiti clar in contractul pe care il semnati. Aceasta deoarece in majoritatea contractelor de credit apar clauze de tipul "Banca isi rezerva dreptul de a modifica dobanda in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara", punandu-se la adapost de ulterioare reclamatii ale clientului;
- conditiile de creditare, inainte de a incheia contractul de credit, despre asigurarile percepute de banca, aferente creditului solicitat, fie ca sunt asigurari de viata sau imobiliare, acestea urmand a fi cesionate in favoarea bancii pe perioada de derulare a contractului; este interesant de aflat daca costurile cu acestea vor fi suportate de catre banca sau de dumneavoastra;
- prevederile in contracte referitoare la conditiile in care banca transmite datele personale ale rau-platnicilor la Biroul central de Credit; aici trebuie sa mai cunoasteti faptul ca bancile sunt obligate sa someze clientul sa isi plateasca datoria inainte de a fi inregistrat in Biroul de Credit;
- mentiunile in contracte sau in pliante a diverselor comisioane, dobanzi sau taxe, pentru care trebuie sa ceara precizari in plus cu privire la serviciile bancare pe care le acopera (ex: taxa pentru reclamatie nejustificata, comision de neutilizare a creditului etc.).
Nu este de mirare ca bancile vin pe piata cu foarte multe promotii, avand in vedere faptul ca la produsele de nevoi personale dobanzile aplicate sunt din nou cu doua cifre, situandu-se in jurul valorii de 10,25%. Nici pe ipotecar nu stam prea bine, dobanda medie fiind de 8,25%, in conditiile in care, in urma cu 8 luni, dobanzile scazusera pana in jurul valorii de 6%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani