Activele bancilor sunt afectate de temperarea creditarii
Data publicarii: 19-05-2008 | Finante-BanciInstitutii din topul sistemului bancar au raportat chiar si scaderi ale activelor in primele trei luni, noteaza Adevarul. Romanii au devenit mai reticenti in accesarea imprumuturilor, iar bancile - mai restrictive in creditare. Aceste tendinte s-au reflectat in nivelul activelor bancare.
Avansul inregistrat de activele bancilor in primul trimestru din 2007 a consemnat o temperare comparativ cu dinamicile anterioare. "Avem o aplatizare a cresterii activelor, ceea ce este firesc. Se resimte o reticenta a romanilor fata de banci pentru ca dobanzile au crescut sau multi romani s-au imprumutat pana au dat cu capul de pragul de sus. In plus, si bancile au devenit mai restrictive in acordarea imprumuturilor", ne-a declarat Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR.
Totodata, exportul de credite catre bancile-mama ar putea fi cauza unor cresteri mai usoare ale activelor. "Nu exclud posibilitatea ca unele dintre banci sa-si mute pasivele in bilantul bancii-mama. Astfel, temperarea cresterii nu este una adevarata", a explicat Radulescu.
Oficialul BNR a subliniat insa ca, in perioada urmatoare, institutiile de credit se vor axa mai mult pe finantarea clientilor din resurse interne si mai putin pe cele din afara. "Criza de pe pietele externe influenteaza si activitatile din Romania, chiar daca acest lucru nu se resimte direct. Nimeni nu se asteapta ca rezultatele din tara noastra sa scada, asa cum se intampla in alte tari, dar o aplatizare a acestora tot se prevede", a aratat Radulescu.
Dinamica activelor se va mai aplatiza
Pentru lunile urmatoare, consilierul guvernatorului BNR estimeaza o continuare a tendintei de temperare a creditelor acordate de bancile din Romania si, implicit, a activelor acestora.
De aceeasi parere este si consultantul financiar Bogdan Baltazar. "Ma astept in continuare la o crestere a activelor, dar mai masurata. Estimez ca in trimestrul al doilea activele vor avansa mai mult decat in primele trei luni, dar mai putin decat in anii anteriori", a spus Baltazar.
Primele cinci banci din sistem au inregistrat, in primul trimestru din acest an, o crestere mai temperata a activelor. Astfel, Banca Comerciala Romana (BCR) a consemnat, in primele trei luni din 2008, un avans al activelor totale de doar 2% comparativ cu nivelul de la finele anului trecut.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani