Activele bancilor sunt afectate de temperarea creditarii
Data publicarii: 19-05-2008 | Finante-BanciInstitutii din topul sistemului bancar au raportat chiar si scaderi ale activelor in primele trei luni, noteaza Adevarul. Romanii au devenit mai reticenti in accesarea imprumuturilor, iar bancile - mai restrictive in creditare. Aceste tendinte s-au reflectat in nivelul activelor bancare.
Avansul inregistrat de activele bancilor in primul trimestru din 2007 a consemnat o temperare comparativ cu dinamicile anterioare. "Avem o aplatizare a cresterii activelor, ceea ce este firesc. Se resimte o reticenta a romanilor fata de banci pentru ca dobanzile au crescut sau multi romani s-au imprumutat pana au dat cu capul de pragul de sus. In plus, si bancile au devenit mai restrictive in acordarea imprumuturilor", ne-a declarat Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR.
Totodata, exportul de credite catre bancile-mama ar putea fi cauza unor cresteri mai usoare ale activelor. "Nu exclud posibilitatea ca unele dintre banci sa-si mute pasivele in bilantul bancii-mama. Astfel, temperarea cresterii nu este una adevarata", a explicat Radulescu.
Oficialul BNR a subliniat insa ca, in perioada urmatoare, institutiile de credit se vor axa mai mult pe finantarea clientilor din resurse interne si mai putin pe cele din afara. "Criza de pe pietele externe influenteaza si activitatile din Romania, chiar daca acest lucru nu se resimte direct. Nimeni nu se asteapta ca rezultatele din tara noastra sa scada, asa cum se intampla in alte tari, dar o aplatizare a acestora tot se prevede", a aratat Radulescu.
Dinamica activelor se va mai aplatiza
Pentru lunile urmatoare, consilierul guvernatorului BNR estimeaza o continuare a tendintei de temperare a creditelor acordate de bancile din Romania si, implicit, a activelor acestora.
De aceeasi parere este si consultantul financiar Bogdan Baltazar. "Ma astept in continuare la o crestere a activelor, dar mai masurata. Estimez ca in trimestrul al doilea activele vor avansa mai mult decat in primele trei luni, dar mai putin decat in anii anteriori", a spus Baltazar.
Primele cinci banci din sistem au inregistrat, in primul trimestru din acest an, o crestere mai temperata a activelor. Astfel, Banca Comerciala Romana (BCR) a consemnat, in primele trei luni din 2008, un avans al activelor totale de doar 2% comparativ cu nivelul de la finele anului trecut.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii