Balamucul fondurilor de pensii private obligatorii
Data publicarii: 19-05-2008 | Finante-BanciFondurile private de pensii obligatorii au inceput sa functioneze, dar le lipseste "infrastructura". Incepand de maine, cele 4 milioane de persoane care au aderat la sistem vor incepe sa primeasca bani in "conturi." Pentru fiecare, 2% din salariul brut, contributie care se vira pana acum la fondul public de pensii, se va transfera la fondul privat la care este inscris. Asta inseamna ca, teoretic, fondurile vor putea sa inceapa sa investeasca, in folosul participantilor, banii depusi.
Practic insa, sistemul va functiona in orb, pentru ca pe filiera banilor, intre angajatorul care da banii in numele salariatilor si fondul de pensii la care este arondat fiecare salariat intervin doua institutii de stat care nu au aceleasi date. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) colecteaza banii de la angajatori, dar nu stie in numele caror angajati, iar Casa de Pensii nu stie de la ce angajatori vin banii, dar trebuie sa-i imparta pe numele fiecarui contribuabil afiliat unui fond privat de pensii si apoi sa-i vireze fondurilor.
O experienta similara s-a inregistrat in Polonia. Statul a colectat bani de la angajatori, dar cand a fost sa-i vireze la fondurile private de pensii, n-a mai stiut in numele cui adunase banii. In doi ani - 2000 si 2001 - in Polonia s-au strans peste 2 miliarde de dolari. Acestia au zacut in trezorerie cu o dobanda modica, sub rata inflatiei, pana au reusit functionarii sa desluseasca cine, cati bani si la ce fond privat ar trebui sa cotizeze. Evident, "deslusirea" le-a folosit polonezilor pentru banii pe care i-au colectat din 2002 incolo, caci proprietarii celor 2 miliarde de dolari n-au mai putut fi identificati.
Pentru a nu pati ca polonezii, autoritatile au gasit o solutie ciudata: virarea banilor la fondurile private de pensii se va face doar pe baza declaratiilor angajatorilor. Mecanismul este urmatorul: angajatorul depune la un loc contributiile salariatilor pentru pensia publica (7,5% din salariul brut) si pentru pensia privata (2% din salariul brut) la Trezorerie. Functionarii ANAF stiu cati bani a depus fiecare firma, dar nu stiu si pentru ce. Asta stiu functionarii Casei de Pensii care, in momentul in care Trezoreria primeste banii, ar trebui sa primeasca, tot de la angajatori, o declaratie in care sa specifice cat ii revine fiecarui salariat din suma depusa la Trezorerie. Casa de Pensii, imediat ce primeste declaratiile, cauta carui fond de pensii ii este arondat fiecare salariat si vireaza, doar pe baza hartiilor, banii cuveniti fondurilor private de pensii.
Apoi trimite catre ANAF declaratiile angajatorilor, functionarii acestei institutii urmand sa verifice daca ce au declarat angajatorii corespunde cu suma pe care au varsat-o in trezorerie si sa-i execute pe rau-platnici. Altfel spus, n-avem de ce sa ne temem de "modelul polonez", pentru ca la noi toata paguba, daca functionarii statului se vor incurca in hartii sau angajatorii nu vor vira banii la timp, o va suporta statul. Evident, tot din banii nostri, dar nu din cei care merg la fonduri private de pensii, unde gestiunea este transparenta si scandalurile ar putea izbucni usor, ci din Fondul public de pensii.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani