Platim cea mai scumpa benzina din UE
Data publicarii: 16-05-2008 | Finante-BanciDam pe benzina aproape la fel de mult ca locuitorii din Luxemburg, Irlanda sau Austria, tari unde puterea de cumparare se situeaza mult peste posibilitatile romanilor, desi Romania are cel mai redus nivel de accize din spatiul comunitar si cea mai redusa redeventa pentru exploatarea petrolului, noteaza Evenimentul Zilei. Romanii au doar 40% din venitul mediu pe cap de locuitor din UE.
Raportat la puterea de cumparare, platim cea mai scumpa benzina din Europa. Si am putea fi fericiti ca preturile nu sunt chiar mai mari! Romania beneficiaza in prezent de o derogare de la Comisia Europeana si aplica, pentru o perioada de tranzitie pana in 2011, cel mai redus nivel de accize din spatiul comunitar.
Petrom face profit
Compania Petrom a scumpit benzina numai in ultima saptamana cu 2.400 de lei vechi, ceea ce duce pretul celei mai ieftine benzine la aproape 4 lei pe litru. Tot Petrom si-a triplat profiturile in primele trei luni ale acestui an.
Castigurile companiei petroliere, de aproape o jumatate de miliard de euro anul trecut, l-au infuriat pe ministrul economiei, Varujan Vosganian. Acesta le-a cerut petrolistilor sa nu mai faca profituri din scumpirea carburan- tilor si a aratat ca redeventele platite de OMV pentru exploatarea campurilor petrolifere din Romania sunt cele mai mici din Europa.
O treime din salariul mediu, pe carburanti
Romanii isi dau peste 30% din veniturile lunare pe carburanti, potrivit unei analize realizate de EVZ. Salariul mediu net in septembrie, de exemplu, era de 1.040 de lei, iar rezervorul "consuma" cam 350 de lei pe luna, adica 33% din salariu.
Un litru de benzina fara plumb costa la noi 3,76 lei (analiza fiind realizata la mijlocul lunii aprilie) si 4,07 lei/litrul de motorina. In Franta costa 4,97 lei si respectiv 4,63 lei. Noi avem 40% din venitul mediu pe cap de locuitor din UE, Franta are 106%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani