Platim cea mai scumpa benzina din UE
Data publicarii: 16-05-2008 | Finante-BanciDam pe benzina aproape la fel de mult ca locuitorii din Luxemburg, Irlanda sau Austria, tari unde puterea de cumparare se situeaza mult peste posibilitatile romanilor, desi Romania are cel mai redus nivel de accize din spatiul comunitar si cea mai redusa redeventa pentru exploatarea petrolului, noteaza Evenimentul Zilei. Romanii au doar 40% din venitul mediu pe cap de locuitor din UE.
Raportat la puterea de cumparare, platim cea mai scumpa benzina din Europa. Si am putea fi fericiti ca preturile nu sunt chiar mai mari! Romania beneficiaza in prezent de o derogare de la Comisia Europeana si aplica, pentru o perioada de tranzitie pana in 2011, cel mai redus nivel de accize din spatiul comunitar.
Petrom face profit
Compania Petrom a scumpit benzina numai in ultima saptamana cu 2.400 de lei vechi, ceea ce duce pretul celei mai ieftine benzine la aproape 4 lei pe litru. Tot Petrom si-a triplat profiturile in primele trei luni ale acestui an.
Castigurile companiei petroliere, de aproape o jumatate de miliard de euro anul trecut, l-au infuriat pe ministrul economiei, Varujan Vosganian. Acesta le-a cerut petrolistilor sa nu mai faca profituri din scumpirea carburan- tilor si a aratat ca redeventele platite de OMV pentru exploatarea campurilor petrolifere din Romania sunt cele mai mici din Europa.
O treime din salariul mediu, pe carburanti
Romanii isi dau peste 30% din veniturile lunare pe carburanti, potrivit unei analize realizate de EVZ. Salariul mediu net in septembrie, de exemplu, era de 1.040 de lei, iar rezervorul "consuma" cam 350 de lei pe luna, adica 33% din salariu.
Un litru de benzina fara plumb costa la noi 3,76 lei (analiza fiind realizata la mijlocul lunii aprilie) si 4,07 lei/litrul de motorina. In Franta costa 4,97 lei si respectiv 4,63 lei. Noi avem 40% din venitul mediu pe cap de locuitor din UE, Franta are 106%.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii