Administratorii companiilor romanesti trec pe venituri europene
Data publicarii: 13-05-2008 | Afaceri"Remuneratie mica, dupa buget" pentru reprezentantii actionarilor: de la 10.000 de euro pana la sute de mii de euro. Castigurile administratorilor variza in functie de puterea financiara a societatii, dar si de puterea principalilor actionari, noteaza Adevarul.
Potrivit raportului public prezentat saptamana trecuta, societatea Cocor SA, proprietara marelui magazin din centrul Bucurestiului) este una din societatile cele mai generoase cu administratorii sai.
"Se aproba indemnizatia neta pentru fiecare administrator in suma de 235 lei/luna", se arata in raport. Urmatorul punct vine si clarifica lucururile. "Se aproba urmatoarele indemnizatii suplimentare: 70.000 lei/luna (circa 19.000 de euro, la cotatiile actuale - n.n.), indemnizatia neta pentru presedintele CA, 60.000 lei/luna net pentru fiecare administrator care exercita functia de director al societatii si 1.700 lei/luna net pentru fiecare administrator care participa in comitetele Consiliului de Administratie.
Mai exista insa si un pachet de "profit bonus" care, printr-o formula proprie, multiplica salariul de baza anual al adminstratorului, in functie de tintirea EBITA (profitul inainte de dobanzi, taxe si amortizare).
Pentru 2008, tinta EBITA este de 2,8 milioane de euro, de aproape patru ori mai putin decat nivelul realizat in 2007. Aceasta dupa ce, anul trecut, s-a realizat performanta ca EBITA sa creasca cu peste 16%. Pachetul de recompense pare si mai consistent, daca luam in calcul ca profitul net prognozat pentru 2008 este de 400.000 mii de lei, adica mai putin decat remuneratia unui administrator executiv.
Un pachet inainte de plecare?
"Sunt remuneratii care se justifica prin programul de dezvoltare pe care l-am prevazut pentru aceasta societate", spune Dan Barbulescu, presedintele Consiliului de Administratie al Cocor, aratandu-ne proiectul care va transforma, din 2009, vechiul magazin oriental intr-un mall occidental.
Deocamdata insa, prin program, 2008 va fi un an mai slab, deoarece magazinul este inchis pentru renovare, iar pentru pastrarea actualilor chiriasi, societatea a inchiriat, la randul sau, spatii in centrul vechi, pe Lipscani.
"Noi ne-am opus stabilirii unor asemenea indemnizatii, considerandu-le in primul rand discriminatorii, pentru ca se acorda numai administratorilor executivi. Apoi, sumele sunt exagerate, de parca ar urma vanzarea magazinului", spune Pavel Szel, presedintele administratorului SIF Muntenia, care detine 18% din Cocor.
Presedintele Barbulescu respinge acuzatia, amintind ca, potrivit structurii actionariatului, nimeni nu detine pachetul majoritar. Datele de pe site-ul Bursei arata ca 40% sunt actionari fara participatii semnificative, iar participatii peste 10% au SIF, doua persoane fizice si fondul Broadhurst. Presedintele Barbulescu este un apropiat al acestui fond, renumit pentru investitiile sale imobiliare din ultimul timp.
Pachet suplimentar de milioane de dolari
In general, e greu sa stabilesti o strategie in spatele politicii de recompensare a administratorilor. Spre exemplu, alta societate foarte "generoasa" cu administratoii este anonima Chimopar Bucuresti, unde, cu larga majoritate s-a aprobat ca presedintele CA sa aiba o remuneratie neta lunara de 15.000 de euro, fata de 1.000 de euro, pentru ceilalti administratori. Nu e greu sa ne imaginamm ca vorbim de o societate aproape "inchisa", unde actionarul majoritar, Jafco Holding, are trei sferturi din actiuni. Un amanunt - societatea a avut anul trecut o pierdere de 5,3 milioane de lei (venituri totale de 30 de milioane de lei).
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice