Top managerii romani investesc 35.000 de euro in propria educatie
Data publicarii: 13-05-2008 | HR/CariereCirca o treime dintre top managerii inscrisi in programul de Executive MBA al Wien University Executive Academy in Romania isi platesc pe cont propriu cursurile, in valoare de 35.000 de euro, a declarat decanul WU Executive Academy, Bodo B. Schlegelmilch. "Investitia se recupereaza prin faptul ca se largesc oportunitatile de cariera - dupa absolvirea programului, cursantii au acces la joburi catre care altfel nu ar fi putut tinde.
Pe de alta parte, ei obtin o noua viziune asupra carierei, uneori isi dau seama ca nu vor sa mai lucreze intr-o anumita industrie", spune Schlegelmilch. In cadrul programului de EMBA oferit de scoala de afaceri ASEBUSS, circa 25-30% dintre cursanti isi sustin financiar investitia in propria educatie, restul fiind sponsorizati de companiile la care lucreaza.
Pentru MBA-ul Romano-Canadian al Bucharest School of Management, procentajul cursantilor sustinuti de companie variaza intre 50% si 90%.
Programul din cadrul Vienna University of Economics and Business Administration dureaza 14 luni si anul acesta are 28 de cursanti. 20 de locuri sunt sponsorizate de companiile Petrom si BCR Erste Bank, ca parte a strategiei acestora de responsabilitate sociala corporatista. "Vom mentine numarul cursantilor la circa 30. Suntem foarte selectivi in ceea ce priveste oamenii care sunt admisi.
Experienta medie a cursantilor este in jur de 12 ani. Vrem sa avem oameni cu o experienta manageriala semnificativa, pentru a le oferi astfel sansa de a invata unul de la celalalt, avand educatii si perspective diferite. Daca nu gasim aceasta calificare, nu permitem oamenilor sa participe", explica decanul WU Executive Academy. Media de varsta este de 30 de ani, cursantii fiind conducatori de divizii sau ocupand functii de top management. De asemenea, o treime dintre participanti sunt femei. Printre cursantii de anul acesta, se numara persoane cu pozitii de conducere din Vodafone, AIG Life Asigurari, Raiffeisen Bank, Cosmote, UniCredit Tiriac, Procter&Gamble sau Banca Transilvania.
"Dupa aproape noua ani de experienta practica in domeniul in care activez, mi-am propus sa obtin un MBA pentru completarea cunostintelor mele existente", spune Tereza Valcan, corporate affairs manager la Cosmote, unul dintre bursierii Petrom-BCR Erste. Potrivit acesteia, angajatorul beneficiaza si el de pe urma acestui MBA, prin faptul ca managerul Cosmote va avea posibilitatea de a pune in practica in cadrul organizatiei cunostintele si conceptele invatate.
"Sunt convinsa ca ma va ajuta sa progresez in cariera, inclusiv pentru pozitii de top management", considera Valcan.
Radu Bragarea, deputy chief operating officer pentru AIG Life Asigurari Romania, un alt bursier, a ales programul in detrimentul celor oferite de ASEBUSS si Tiffin University, "datorita recomandarilor bune primite, profesorilor straini, programului convenabil", luand in considerare si posibilitatea de a obtine o bursa. Pe viitor, piata MBA‑urilor va deveni tot mai sofisticata, potrivit decanului de la WU Executive Academy.
Deja, in Europa, exista cursuri de MBA care se specializeaza, oferind pregatire pentru cei care isi doresc sa se dezvolte intr-o anumita functionalitate: HR, marketing, finante. Supraspecializarea, una dintre tendintele adoptate de cursurile de acest gen - de exemplu, furnizarea unui program de MBA in fuziuni si achizitii - indeparteaza cursurile de notiunea de MBA bazata pe general management, spune Schlegelmilch. Piata programelor de Professional MBA, specializate pe o anumita functionalitate, este mai mare decat a celor de general management si va continua sa se dezvolte.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani