Bursa, relansata de marii investotori
Data publicarii: 12-05-2008 | BursaAnalistii din piata de capital mizeaza pe revenirea pietelor internationale, dar si pe evolutia indicatorilor macroeconomici, noteaza Adevarul. Pentru cele mai lichide zece companii de pe piata principala de la Bucuresti, primele patru luni din anul bursier 2008 au insemnat o depreciere medie de 29%.
Societatile incluse in categoria "blue-chips" nu au resimtit, in egala masura, corectiile care au afectat in ansamblu bursa romaneasca in contextul crizei creditelor subprime. In plus, in mod paradoxal, indicii pietelor in care se vorbeste despre recesiune nu au inregistrat nici pe departe corectiile care au afectat indicii pietei de la Bucuresti. "Daca urmarim evolutia indicilor BVB in comparatie cu indicii care dau tonul pe plan mondial (DJIA si S&P in SUA sau indicii europeni), observam o serie de discrepante", subliniaza Paul Brendea, analist in cadrul Prime Transaction.
Marii perdanti si cauzele scaderilor
Situatia este, insa, justificabila. "Fazele prelungite de scadere sunt presarate cu mai multe perioade scurte in care logica nu se mai regaseste, cand se vinde fara motive intemeiate, din frica sau din spirit de turma. Este un tip de comportament care intra in sfera normalului, insa pe piata noastra, o piata mica, in care investitorii autohtoni au o pondere redusa, acest tip de comportamente are efecte mai vizibile", explica Brendea.
Cele mai mari deprecieri din seria companiilor lichide au revenit, in ordine, actiunilor SSIF Broker (BRK), care au pierdut in primele patru luni, peste 67%, actiunilor Biofarm (BIO), cu o depreciere de 60%, Impact (IMP), cu un minus de 57,8%, si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), cu o coborare de peste 45%.
In cazul Biofarm si SSIF Broker, scaderea cursului include si majorarile de capital social. In plus, "cotatia BIO a scazut si din cauza pachetelor detinute de companie la SIF-uri, pachete a caror valoare de piata se situeaza semnificativ sub valoarea de achizitie", spune Silviu Enache, general manager KD Capital Management.
In ceea ce priveste evolutia actiunilor RRC, aceasta a fost influentata in primul rand de cresterea pretului petrolului, care a determinat reducerea marjelor de rafinare ale companiei. "Si deprecierea monedei nationale in raport cu euro a avut un impact negativ asupra tuturor companiilor care detin datorii in euro", evidentiaza Enache.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani