Litoralul aduce un profit imobiliar mai mare decat muntele
Data publicarii: 12-05-2008 | ImobiliareChiria pentru apartamentele de la mare a crescut cu 20%, in timp ce piata din zona montana stagneaza, noteaza Cotidianul. Piata chiriilor de la malul marii creste de la an la an, in principal datorita celor care vin sa desfasoare activitati comerciale sau sunt detasati cu munca in Constanta, in timp ce la munte piata ramane constanta de cativa ani. "Fata de 2007, chiriile apartamentelor din Constanta, in functie de zona, de suprafata si de dotari, s-au scumpit cu 10-20%", a spus Ioan Ududec, directorul agentiei imobiliare Elion.
Daca anul trecut, in cartierele marginase ale Constantei se mai putea gasi o garsoniera de inchiriat cu circa 100 de euro, anul acesta, cea mai ieftina garsoniera nu se inchiriaza cu mai putin de 120 de euro pe luna.
"Garsonierele din cartierele marginase se inchiriaza cu sume cuprinse intre 120 si 150 de euro pe luna", a precizat Ioan Ududec. Apartamentele cu trei si patru camere din cartierele nu prea bine cotate, precum Kilometrul 4-5 si Poarta 6, ajung sa fie inchiriate cu 250-300 de euro.
Valoarea chiriei este mai mare la apartamentele din centrul Constantei, intrucat si preturile de inchiriere sunt mai mari. O garsoniera intr-un cartier din centru poate fi inchiriata cu pretul unui apartament cu trei camere dintr-un cartier de la marginea orasului.
"In cartiere precum Tomis, Tomis 2, ICIL, pretul de inchiriere a garsonierelor incepe de la 150-250 de euro, in timp ce apartamentele de trei-patru camere ajung sa se inchirieze pentru 500-600 de euro pe luna", a amintit directorul agentiei imobiliare Elion. Principala categorie a clientilor care inchiriaza apartamente in Constanta este constituita din oameni de afaceri.
La munte, pe Valea Prahovei, intre Campina si Predeal, piata chiriilor este una constanta, fara majorari. "Pretul chiriei la apartamente este acelasi ca si anul trecut, ca si acum doi ani. Oferta de apartamente de pe Valea Prahovei este mai mare, motiv pentru care chiria nu a crescut", ne-a spus Ciprian Kore, directorul agentiei imobiliare Mervani.
In continuare, o garsoniera poate fi inchiriata, intre Campina si Predeal, cu un pret situat intre 150 si 200 de euro pe luna. Apartamentele cu doua si trei camere variaza ca pret de inchiriere intre 300 si 500 de euro.
Cele mai scumpe imobile de inchiriat sunt situate in Sinaia si Predeal. O categorie importanta de clienti care inchiriaza imobile la munte le subinchiriaza. "Apartamentele, vilele sunt inchiriate pe perioade mai lungi, sunt inscrise in circuitul turistic, dupa care sunt subinchiriate", a amintit Kore.
Chirie de vila
Vilele sau apartamentele in vila la malul marii se inchiriaza pentru 1.500 si 2.000 de euro. "Pentru a fi inchiriata cu pret maxim, vila trebuie sa fie dotata cu garaj, curte, incalzire centrala si altele", spune Ioan Ududec.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii