Interzicerea cianurilor va duce la pierderi importante in economie
Data publicarii: 10-05-2008 | EconomieInterzicerea cianurii in minerit va duce la pierderi importante de investitori si, implicit, de bani. Zeci de companii interesate de exploatarea unor zacaminte miniere din Romania isi vor retrage ofertele de investitii daca statul va interzice tehnologiile bazate pe cianura, folosite de-altfel in toata lumea. Proiectul de lege tinteste, in special, Rosia Montana, dar el ar putea afecta, indirect, toata industria miniera din tara!
Cu sau fara cianuri? Indiferent de raspuns, pierderile sunt importante. Interzicerea tehnologiei bazate pe folosirea cianurii va proteja mediul inconjurator si va feri Romania de catastrofe, dar va alunga investitorii interesati de "resuscitarea" mineritul romanesc. "Toti cei care vor desfasura activitati care necesita folosirea cianurii, si la noi in tara toate zacamintele sunt de natura de a nu putea folosi alta tehnologie, inseamna ca acestea nu se vor mai desfasura", a declarat Sorin Gaman, director in cadrul Directiei Resurse Minerale din Ministerul Economiei si Finantelor.
"Avand in vedere ca procesarea minereurilor se face prin folosirea cianurii, proiectul face imposibila redeschiderea acestor activitati de productie daca legea va fi elaborata", a spus directorul tehnic Remin Ion Nechita.
Initiatorii proiectul de lege pentru interzicerea cianurii spun ca documentul vizeaza doar Rosia Montana fara a afecta restul industriei. "Nu cred ca exista posibilitatea de aplicare a unei legi punctual, intr-o anumita localitate sau intr-o companie. o lege se aplica in toata tara. Se va considera o discriminare pentru ca toti din tara au aceleasi drepturi si aceleasi obligatii", a mai spus Nechita.
In urma dezbaterilor din parlament, membrii comisiei pentru industrii au hotarat cu majoritate de voturi sa propuna plenului Camerei Deputatilor adoptarea proiectului de lege cu toate amendamentele admise si respinse. Camera Deputatilor este instanta decizionala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani