Stopati creditul in valuta!
Data publicarii: 09-05-2008 | Finante-BanciBNR vrea sa descurajeze acordarea de imprumuturi in alte monede decat leul, noteaza Evenimentul Zilei. "Ne gandim in continuare si la alte masuri de descurajare a creditelor in valuta si vizam in acest sens o cooperare cu bancile comerciale", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. El a adaugat ca saluta propunerile facute de unele banci comerciale de descurajare a creditelor in valuta.
Recent, seful Erste (actionarul majoritar al BCR), Andreas Treichl, a iesit la rampa cu o solutie revolutionara pentru piata autohtona si cea din Ungaria: incheierea unui acord intre bancile centrale si cele comerciale care sa aiba ca efect franarea la maximum a creditului de consum in valuta.
O astfel de propunere nu este unica. Si alti bancheri din Romania s-au mai gandit la o astfel de abordare. Radu Ghetea, presedinte al CEC Bank, a propus la inceputul anului ca bancile sa-i imprumute pe romani numai in moneda in care isi incaseaza veniturile. Cu alte cuvinte, cu mici exceptii, numai in lei.
Atat CEC, cat si BCR ar fi avantajate de o astfel de abordare a creditarii in valuta deoarece dispun de resurse importante in lei. Alte banci ar fi dezavantajate.
In afara de aceasta, si o parte din clientii bancilor ar fi dezavantajati deoarece creditele in lei sunt mai scumpe decat cele in valuta. Pe de alta parte, chiar daca au dobanzi mai mici, creditele in valuta se pot scumpi semnificativ daca leul se depreciaza in raport cu euro. Romanii care au luat credite in valuta au simtit pe pielea lor acest lucru in ultimele luni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des