Trichet este increzator cu privire la economia zonei euro
Data publicarii: 09-05-2008 | EconomiePresedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat din nou ca este "relativ increzator" cu privire la starea economiei din zona euro, relateaza AFP.
"Fundamentele economice raman solide", a declarat Trichet in cadrul unei conferinte de presa care a vut loc la Atena. "Cresterea economica isi va incetini cu siguranta ritmul, insa se va mentine", a adaugat presedintele BCE.
Trichet a subliniat din nou incertitudinea "neobisnuit" de ridicata, care apasa asupra perspectivelor cresterii economice, pe motivul turbulentelor de pe pietele financiare, unde tensiunile se mentin.
Trichet nu si-a modificat fundamental mesajul, in ciuda scaderii mai multor indicatori cheie, ceea ce releva o incetinire a economiei din zona euro.
Presedintele BCE a reamintit ca lupta impotriva inflatiei ramane "principalul obiectiv" al bancii centrale. Trichet considera ca nivelul actual al dobanzii este adecvat combaterii riscurilor unui derapaj pe termen mediu al preturilor, care continua sa creasca.
Consiliul BCE a decis, joi, in unanimitate sa mentina dobanda de referinta la nivelul de 4%.
Potrivit agentiei Reuters, Trichet a adaugat joi ca ia in serios sustinerea dolarului de catre autoritatile americane.
Presedintele BCE a mentionat ca a semnat in aprilie comunicatul G7 cu privire la valute, care exprima ingrijorarile legate de posibilele implicatii ale fluctuatiilor bruste ale valutelor importante asupra stabilitatii economice si financiare.
Intrebat cu privire la declaratiile anterioare, Trichet a mentionat ca a luat "in serios ceea ce au spus autoritatile americane: presedintele, secretarul trezoreriei si presedintele Fed, si anume ca un dolar puternic este in interesul Statelor Unite".
Financial Times a anuntat joi ca responsabili europeni si americani de politica monetara ar vrea sa vada dolarul apreciindu-se fata de euro.
Trichet a a facut aceste declaratii dupa reuniuneaBCE, in care s-a decis mentinerea dobanzii de referinta la 4%.
Euro s-a apreciat fata de dolar joi, investitorii observand ca presedintele BCE s-a aratat mai dur in privinta dobanzilor decat se asteptau.
Euro se tranzactiona la 1,5399 dolari/euro, in apreciere cu 0,1%, fata de 1,5340 dolari/euro cu putin timp inainte de discursul lui Trichet.
Presedintele BCE s-a aratat din nou ingrijorat de o spirala inflationista care ar putea aparea ca urmare a cresterii prea rapide a salariilor in zona euro.
Rata inflatiei din zona euro a coborat la 3,3% in aprilie, potrivit datelor provizorii, fata de nivelul de 3,6% inregistrat in luna precedenta.
BCE estimeaza in continuare ca inflatia va ramane ridicata o lunga perioada, insa ar urma sa se tempereze treptat pe parcursul anului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani