Isarescu: Amanarea adoptarii euro ar relaxa masurile necesare pentru convergenta
Data publicarii: 08-05-2008 | EconomieO amanare a adoptarii euro ar putea aduce o "relaxare periculoasa" a masurilor necesare pentru procesul de convergenta a Romaniei catre nivelul statelor dezvoltate ale Uniunii Europene, a spus joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
"Nu trebuie sa impingem adoptarea euro prea departe, deoarece ar putea produce o relaxarea periculoasa pentru masurile luate de Romania pentru convergenta", a declarat Isarescu, la prezentarea ultimului raport trimestrial asupra inflatiei.
Guvernatorul a tintut sa precizeze ca "obiectivul Romaniei in aceasta privinta este adoptarea euro in 2014".
Isarescu a facut refeire la ultimul raport privind procesul de convergenta al Comisiei Europene, publicat miercuri, care arata ca Romania nu indeplineste decat un singur criteriu de convergenta nominala din cele cuprinse in tratatul de la Maastricht.
"Atat raportul CE, cat si cel al FMI mi se par utile, echilibrate, dar si extrem de valoaroase", a comentat Isarescu.
Romania si-a propus sa adopte euro in 2014, ceea ce ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM2) cu doi ani mai devreme, in 2012. Pentru aceasta, Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii de convergenta nominala, care constau in limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat dupa standardul european ESA95) si mentinerea datoriei publice la sub 60% din PIB.
Un criteriu esential este ca inflatia medie anuala, care a ajuns in Romania la 5,9% in martie, sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor mai performanti trei membri ai Uniunii Europene.
Alte doua criterii sunt legate de rata dobanzii la titlurile de stat pe termen lung si cursul de schimb, care devine important inainte de intrarea in ERM2, care presupune fixarea unui culoar de fluctuatie de plus sau minus 15% a monedei nationale fata de euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii