Romanii se lasa greu angajati
Data publicarii: 08-05-2008 | EconomieTara noastra se afla pe locul I intr-un top international al statelor in care angajatorii au dificultati in a-si gasi oameni, noteaza Evenimentul Zilei. Principalele cauze: salariile mici, numarul mare de imigranti si scaderea natalitatii.
Angajatii romani sunt greu "de prins" de catre patronii care se zgarcesc la salarii si care nu gasesc oameni pentru pozitii cheie, de lider de echipa. Din aceste cauze, Romania a ajuns pe primul loc intr-un top al tarilor in care patronii au dificultati in gasirea de talente, conform unui studiu al companiei Manpower.
Astfel, 73% dintre angajatorii din tara noastra raporteaza dificultat i in gasirea de candidati calificat i pentru posturile disponibile. La un nivel apropiat de Romania se mai afla Japonia, cu 63%, dar si Australia, cu 52%.
Potrivit studiului realizat prin chestionarea a 43.000 de angajatori din 32 de tari si teritorii, la sfarsitul lunii ianuarie 2008, 31% dintre patronii din intreaga lume au probleme cu acoperirea necesarului de personal.
Pe de alta parte, in ierarhia posturilor cel mai dificil de ocupat in tara noastra se afla cele de ingineri, urmate de muncitori calificat i (electricieni, sudori, zidari). Daca in cazul celor din urma, lipsa lor se poate explica prin plecarea masiva a muncitorilor calificati in Italia si Spania, inginerii sunt in numar mai mic si din cauza dezinteresului tinerilor pentru facultat ile tehnice dupa 1989.
Candidati ar fi, dar patronii sunt zgarciti
In tara noastra insa, principala problema o reprezinta disponibilitatea scazuta a patronilor de a oferi salarii adecvate. "Este foarte greu pentru firmele romanesti sa gaseasca oameni, nu pentru ca oamenii au disparut, ci din cauza ca le este greu sa plateasca salariile cerute", crede George Butunoiu, head-hunter, care spune ca a intalnit patroni care nu voiau sa dea mai mult de 400 de euro unui inginer. In opinia sa, firmele ar trebui sa se dezvete de obiceiurile capatate la inceputul anilor '90, cand gaseau usor forta de munca ieftina, si sa se obisnuiasca cu noile cerinte.
Camelia Stanculescu, directorul general Manpower Romania, considera ca "situatia a fost determinata, pe de o parte, de dezvoltarea economica a Romaniei din ultimii ani, dar si de criza de forta de munca din alte regiuni". Se refera la cresterea economica importanta, care a inceput cu anii 2000 si care a fost generatoare de noi locuri de munca. Dar si migra- tia masiva a romanilor spre alte tari dezvoltate din Europa si SUA (peste 2,5 milioane de angajati si studenti) si scaderea natalitatii au determinat aceasta criza.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii