Oamenii nu vor mai uita nimic
Data publicarii: 08-05-2008 | IT&CMemoria umana va functiona in mod similar motorului de cautare Google, gratie unor cipuri implantate in creierii indivizilor, noteaza Cotidianul.
Cu toate ca abilitatea oamenilor de a-si aminti evenimente petrecute in trecut este uneori impresionanta, de multe ori ea da gres si determina consecinte dintre cele mai grave. Erorile de memorie au dus, de-a lungul timpului, la cazuri mortale (6% dintre cei care isi pierd viata dupa ce sar din avion uita sa-si deschida parasutele), la probleme de casnicie (din cauza aniversarilor scapate din vedere) si la erori judiciare (ca urmare a marturiilor inexacte din instanta).
Solutia pentru corectarea memoriei umane imperfecte este dezvoltarea unor cipuri care sa fie implantate in creierii indivizilor, sustine Gary Marcus, profesor de psihologie la Universitatea New York, intr-un articol publicat in "The Telegraph".
Ele ii vor ajuta pe doritori sa-si scotoceasca prin memorii cu eficienta cu care Google scoate la suprafata informatiile disponibile pe Internet, fara ca asta sa le stirbeasca umanitatea indivizilor, transformandu-i in computere.
Abilitatea oamenilor de a gandi, a iubi sau a rade nu va fi afectata in nici un fel, dupa cum nici capacitatea memoriei fiecaruia nu va fi extinsa. Asta deoarece problema oamenilor nu este stocarea, ci accesarea informatiilor pe care le-au asimilat.
Diferenta dintre creierul unei persoane si un laptop este felul in care memoria este organizata. Computerele inventariaza toate informatiile pe care le stocheaza conform unui plan bine stabilit, fiecare bit fiind pozitionat intr-un loc anume. Oamenii nu au insa nici o idee unde exact le sunt stocate informatiile in creier, si astfel sunt nevoiti sa le acceseze cu ajutorul unor indicii care ii trimit catre ceea ce cauta, si nu pe baza unei harti clar trasate.
In mod normal, informatiile apar fara nici un efort in minte, insa problemele incep cand un acelasi set de indicii se refera la mai multe amintiri. Memoria unui individ este influentata de starea de spirit pe care o au atunci cand asimileaza ceva, de mediul in care se afla in acel moment, si chiar de postura corpului pe care o are atunci. Un studiu in acest sens sugereaza ca cei care invata un cuvant intinsi in pat, isi vor aduce mai bine aminte definitia lui cand se vor afla in aceeasi pozitie, decat atunci cand vor sta in picioare.
Pentru a depasi aceste impedimente, profesorul american planuieste sa implementeze in memoria umana un sistem de tip Google, motor de cautare ce combina cautarea bazata pe indicii cu cea care se sprijina pe adrese, specifica PC-urilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani