Umanistii pierd, realistii castiga!

Data publicarii: 07-05-2008 | Educatie

Liceele tind sa desfiinteze clasele umaniste in favoarea celor cu profil real, in functie de cerintele pietei muncii, noteaza Adevarul. Motivele invocate de liceele care decid sa diminueze clasele de uman sunt in principal doua: elevii care termina realul au mai multe variante de a alege o facultate si tot ei obtin in general rezultate mai bune la invatatura. Expertii in educatie spun insa ca posibilitatea ca un elev sa-si gaseasca un job bun pe viitor depinde mai putin de profilul urmat si mai mult de abilitatile personale.

Dragos este elev la Colegiul National "Mihai Eminescu" din Bucuresti. In opinia lui, decizia scolii de a elimina clasele de uman este una buna. "La uman vin de obicei copii mai slab pregatiti si se predau aceleasi materii, romana multa, psihologie, filosofie. Nu stiu cum se face, dar tot noi, realistii, luam note mai mari!".

Laura, eleva la liceul "Grigore Moisil" din Capitala, a spus ca, treptat, la scoala unde invata a fost redus numarul claselor de stiinte sociale. "Nu mai sunt decat doua la fiecare an. Motivul pentru care s-a decis eliminarea lor este ca oferta de facultati este mai variata pentru cei care termina realul", a spus tanara.

"Umanistii, niste ratati"

Colegiul National "Mihai Eminescu" din Capitala a decis in urma cu doi ani eliminarea claselor de uman si suplimentarea celor cu profil real. Clasele de uman au fost desfiintate in cadrul unui consiliu, cand s-a considerat ca "umanistii sunt niste ratati care arunca someri pe piata muncii", a spus un cadru didactic din liceu.

Octavian Soviany, profesor de limba si literatura romana la acelasi liceu, spune ca decizia de a desfiinta clasele de uman a intervenit pe fondul chestiunii ca elevii de la clasele de real au rezultate mai bune, "desi toate performantele deosebite, premiile la concursurile scolare au fost obtinute de elevii de la disciplinele umaniste", a adaugat profesorul. Acesta a mai specificat ca, de la anul, se va reveni la uman, prin infiintarea unei singure clase de filologie pentru elevii din primul an.

Oferta liceelor tine pasul cu cerintele elevilor

Elevii si studentii se vi­seaza informaticieni, ma­nageri si vor sa lucreze in multinationale. Putini sunt cei care isi doresc sa devina profesori. Majoritatea spun ca isi aleg jobul in functie de salariul pe care-l pot obtine la angajare. Multe dintre licee s-au ali­niat si ele optiunilor elevilor si parintilor si au suplimentat clasele de matematica-informatica.

Loredana Babiuc, consilier scolar, e de parere ca posibilitatea ca un elev sa-si gaseasca un job bun pe viitor depinde mai putin de profilul urmat in liceu si mai mult de abilitatile lui. Ea a mai adaugat ca liceele isi adapteaza oferta in functie de optiunile elevilor. "Atat in gimnaziu, cat si in clasa a XII-a, elevii completeaza un chestionar referitor la ceea ce doresc sa urmeze", a explicat Loredana Babiuc.

Stelian Victor Fedorca, inspectorul scolar general al municipiul Bucuresti, considera ca cei care termina profilul uman au o arie mai restransa in ceea ce priveste profesia. "Cei care termina umanul pot deveni universitari, cerce­tatori, traducatori, avand in vedere ca se indreap­ta de obicei spre facultati precum Filologia, Istoria, Limbile Straine", a spus Fedorca.

"Paradoxal, persoane care termina filologia devin oameni de afaceri"

Expertul in educatie Alexandru Crisan, presedintele executiv al Centrului Educatia 2000 plus, a mentionat ca decizia liceelor de a elimina umanul nu reprezinta o solutie buna. "Disciplinele umaniste au rolul lor. Daca as fi directorul unei scoli nu as elimina clasele de uman, ci as introduce la uman discipline optionale care pot umple golul, gen lingvistica matematica, studii de matematica aplicata, statistica. Tinerii nu se indreapta neaparat spre domeniile in care s-au specializat, ci spre profesii unde gasesc locuri de munca si spre care au aptitudini. Paradoxal este ca persoane care termina filologia devin oameni de afaceri si absolventi de matematica lucreaza in mass-media", a precizat acesta.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: