Ambasadele Romaniei functioneaza fara contabilitate
Data publicarii: 05-05-2008 | EconomieAmbasadele Romaniei sunt o gaura neagra pentru banii publici, noteaza Gandul. Fondurile repartizate anual de la bugetul de stat pentru Ministerul Afacerilor Externe dispar fara urma in ambasade, fara ca cineva sa ofere o explicatie cat de cat pertinenta. Acest lucru este evidentiat de Curtea de Conturi a Romaniei, care a descoperit mari nereguli in gestionarea banilor care ajung la mana diplomatilor. Potrivit Raportului public al Curtii de Conturi pe 2006, realizat in 2007 si livrat Camerei Deputatilor in luna martie anul acesta, la Ministerul de Externe "s-a constatat imposibilitatea verificarii conturilor datorita faptului ca acesta nu reflecta realitatea activitatii reprezentantelor diplomatice". Cu alte cuvinte, nu exista documente justificative. Mai mult, situatia aceasta nu este una specifica doar anului 2006.
"In ultimii ani s-a constatat cresterea progresiva si nejustificata a perioadelor de intarziere cu care documentele financiar-contabile ale reprezentantelor diplomatice se inregistreaza in evidenta contabila a centralei MAE, ajungandu-se la situatia potrivit careia, in prezent, din totalul de 145 de reprezentante diplomatice, pentru 61 dintre acestea perioada de intarziere este de 6,5 ani, iar pentru alte 38 de reprezentante, de 4,5 ani", se arata in raportul Curtii.
De asemenea, documentul arata ca cei care s-au aflat in fruntea ministerului au ignorat cu desavarsire situatia, care, asa cum era de asteptat, s-a agravat in 2006. "S-a constat ca situatia existenta cu privire la efectele negative care se manifesta asupra conturilor contabile de cheltuieli, creante, datorii, active fixe, decontari, fluxuri de trezorerie este cea mai grava din ultimii ani, acuratetea conturilor fiind afectata intr-o asemenea masura incat verificarea lor a devenit imposibila", se arata in Raport.
Conducerea MAE nu a fost deloc interesata sa vada ce s-a intamplat cu banii si, prin urmare, nu a facut nici un efort sa reglementeze situatia. Curtea de Conturi reclama ca, desi a dispus masuri de inlaturarea neregulilor financiar-contabile, acestea nu au fost executate. "Masurile dispuse nu au fost duse la indeplinire, Ministerul Afacerilor Exeterne solicitand de mai multe ori amanari si invocand permanent lipsa de personal si ineficienta sistemului informatic care a gestionat datele provenite de la misiunile diplomatice", se mai arata in Raport.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani