Microsoft retrage oferta inaintata pentru preluarea Yahoo
Data publicarii: 05-05-2008 | InternationalMicrosoft Corp a retras sambata oferta inaintata pentru preluarea Yahoo Inc, dupa ce compania de internet a refuzat propunerea Microsoft de a majora pretul cu 5 miliarde dolari, la 47,5 miliarde, relateaza Reuters.
Oferta Microsoft a fost de 33 dolari/actiune, insa Yahoo nu a coborat nivelul pretului cerut sub 37 dolari/actiune, a declarat directorul executiv Microsoft, Steve Ballmer. Producatorul de software a oferit initial un pret de 31 dolari/actiune, cu peste trei luni in urma.
"Consideram ca pretul cerut de Yahoo nu are sens pentru noi, si ca este in interesul actionarilor si angajatilor Microsoft sa retragem oferta", a declarat Balmer in cadrul unei conferinte de presa.
Analistii considera ca Yahoo a exagerat in cadrul cererii si estimeaza ca luni, la reluarea tranzactionarii pe bursa Nasdaq, actiunile companiei se vor deprecia cu pana la 30%, la un nivel de 20 dolari/actiune. Vineri, cotatia actiunilor a crescut cu aproape 7%, la 28,67 dolari/actiune, pe fondul unui posibil acord intre Microsoft si Yahoo.
"Sunt socat ca Yahoo nu a fost mai rezonabila. Cotatia actiunilor va scadea probabil luni cu cel putin 5 dolari. Este surprinzator ca Ballmer s-a retras in loc sa incerce o preluare ostila la un nivel de 33 dolari/actiune", a spus Walter Price, manager de portofolii in cadrul administratorului de fonduri RCM, firma care detinea la sfarsitul lunii decembrie 21 milioane actiuni Microsoft si 2 milioane actiuni Yahoo.
Laura Martin, analist din cadrul Soleil Securities, a spus ca se asteapta la numeroase procese intentate de actionari companiei Yahoo.
"Cei de la Yahoo vor prea multi bani pentru compania lor. Consideram ca 33 dolari/actiune este un pret corect in contextul slabirii economiei si al tendintelor nefavorabile din sectorul publicitatii", a spus aceasta. "Acestia au stabilit ca prioritate angajatii, in locul actionarilor, sperand ca intr-o zi sa ajunga la o valoare de piata de 8 miliarde dolari, chiar daca nu au recunoscut acest fapt", a adaugat Martin.
Unii analisti de pe Wall Street considera ca Microsoft isi poate retrage oferta ca o strategie de negociere, menita sa creeze presiuni asupra Yahoo, pentru a accepta eventual o viitoare oferta.
Potrivit unei declaratii a presedintelui Yahoo, Roy Bostock, compania a considerat chiar de la inceput ca oferta Microsoft o subevalueaza, si consiliul administrativ a fost "incantat ca multi actionari si-au exprimat aceasta parere".
Acesta a mai spus ca Yahoo urmareste "oportunitati strategice", insa nu a oferit detalii.
Yahoo a luat in considerare posibile acorduri cu divizia de internet AOL a grupului Time Warner Inc sau cu reteaua de socializare online MySpace, a grupului News Corp. De asemenea, a testat un parteneriat de advertising cu Google Inc. Un acord cu Google ar putea fi anuntat saptamana viitoare, a declarat pentru Reuters o sursa avizata.
"Acum ca agitatia provocata de oferta nesolicitata inaintata de Microsoft a trecut, vom putea sa ne concentram asupra celei mai importante tranzitii din istoria companiei, astfel incat sa maximizam potentialul de beneficii pentru actionari, angajati, parteneri si utilizatori", a declarat co-fondatorul Yahoo si directorul executiv, Jerry Yang.
Jordan Rohan, fondatorul companiei de consultanta in domeniul digital media Clearmeadow Partners, a spus ca Yahoo ar putea sa aleaga ca partener grupul Time Warner sau sa cumpere AOL, pentru a da o nota pozitiva situatiei, insaniciuna dintre aceste optiuni nu va oferi rezultate bune pentru actionari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani