Megaproiect imobiliar spaniol aproape de Bucuresti
Data publicarii: 02-05-2008 | ImobiliareO firma spaniola vrea sa construiasca un ansamblu cu 54.000 de locuinte, noteaza Cotidianul. Investitia se va ridica la aproximativ 1,6 miliarde de euro.
Compania spaniola Grupo Menchero si-a anuntat intentia de a construi un ansamblu care va include spatii logistice, industriale si locuinte in localitatea Sohatu din judetul Calarasi, pe o suprafata de 28 de milioane de metri patrati.
Proiectul se va numi "Fin de Carrera" si se va afla la doar 40 de kilometri de Bucuresti, iar investitorii mizeaza pe faptul ca distanta mica fata de Capitala va oferi facilitatile mai interesante pentru companiile autohtone sau din strainatate. "Romania va fi proiectul nostru major pentru anul viitor", a spus in urma cu putin timp Jesus Menchero, presedintele Grupo Menchero, citat de cotidianul "El Mundo".
Conform planurilor publicate in presa spaniola, proiectul va avea trei etape. In prima se vor construi 122 de cladiri cu spatii logistice, cu o suprafata de 3,17 milioane de metri patrati. A doua etapa va include un poligon care va putea adaposti 4.480 de obiective industriale. Foarte importanta va fi si componenta rezidentiala. Dezvoltatorul spaniol intentioneaza sa construiasca 54.000 de locuinte destinate celor care se vor stabili in aceasta zona, atrasi de oferta de locuri de munca. Legatura cu Bucurestiul se va face atat cu trenul, cat si prin reteaua rutiera.
Este interesant de vazut daca vor fi multe firme spaniole care vor investi in Romania datorita realizarii acestui proiect. Se estimeaza ca se vor crea peste 70.000 de locuri de munca. Nu in ultimul rand trebuie spus ca proiectul prevede si construirea unor facilitati precum scoala, sali de sport, spital sau centru comercial. De asemenea, interesant este si faptul ca in acest proiect se va acorda o mare importanta energiei solare, captata prin panouri.
Marea problema in cazul acestui proiect ar putea fi achizitionarea unei suprafete de teren atat de mare precum cea pe care o doresc spaniolii. "Nu am cumparat inca terenul. Avem intelegeri pentru cateva sute de hectare, dar nu este suficient. Daca nu se aduna cel putin 80% din suprafata de teren necesara, investitia nu va fi rentabila", spune Petre Bouros, reprezentant al agentiei imobiliare Orfeas, agent exclusiv al Grupo Menchero in Romania.
Acesta spune ca, in prima decada a acestei luni, presedintele grupului va veni la Sohatu pentru a prezenta proiectul. Oricum, pana la finalizarea proiectului va mai trece ceva timp, deoarece vor urma formalitatile necesare obtinerii autorizatiei de construire, cum ar fi trecerea terenului in intravilanul construibil, realizarea unui Plan Urbanistic Zonal etc. Pentru finalizarea proiectului vor fi necesari ani buni, deoarece este vorba despre un proiect foarte mare. "Se intentioneaza finalizarea acestuia in aproximativ 15 ani", a mai spus Petre Bouros.
Investitii mari
Dezvoltatorii spanioli au lansat in Romania proiecte de mari dimensiuni. Astfel, compania Fadesa va construi un ansamblu rezidential cu peste 7.000 de locuinte in localitatea Stefanestii de Jos, in care va investi peste un miliard de euro. O alta firma spaniola, Sol-Med Properties, si-a facut publica intentia de a construi blocuri, hoteluri, un port si un parc industrial in apropierea Zonei Libere Giurgiu. Investitia: 1,5 miliarde de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani