Balta proprietate personala costa 15.000 de euro

Data publicarii: 01-05-2008 | Lifestyle

Tot mai multi proprietari de vile aleg sa isi construiasca in curte iazuri mai mici sau mai mari, dupa posibilitati, noteaza Cotidianul.

Segmentul de amenajari exterioare este in continua dezvoltare datorita cresterii pietei constructiilor. Oferta de iazuri, fantani arteziene sau cascade este extrem de bogata. La aceasta se adauga, de cele mai multe ori, si imaginatia extrem de bogata a proprietarilor. "Acum, la mai toate vilele care se construiesc si beneficiaza de ceva teren, proprietarii solicita serviciile noastre pentru constructia unui iaz, a unei fantani arteziene sau a unei cascade", ne-a spus Radu Muscalu, consultantul firmei SC Sterlet SRL, adaugand ca la moda este popularea acestora cu pesti.

Iazurile pot fi construite prin saparea unei gropi in pamant sau prin montarea de cuve din fibra de sticla.

Cea mai ieftina solutie pentru constructia unui iaz este cea prin care groapa este sapata in pamant. Pretul unui iaz care poate face statul in gradina mai placut incepe de la 600 de euro. "Pentru acesti bani, iazul va arata ca o balta statica ce are dimensiunile de doi pe trei metri, cu cateva plante de decor", ne-a spus Alin Sevastru, directorul executiv al firmei Codalb. Un factor foarte important la constructia unui iaz este alegerea locului unde acesta va fi amplasat. In cazul unui iaz mai ieftin este indicat ca acesta sa fie amplasat astfel incat sa beneficieze de umbra. "In primul rand se alege locul si tipul de iaz tinand cont de estetica spatiului verde, de stilul constructiei, precum si de dorinta clientului. Ideal este un loc semiumbrit care ofera zilnic in jur de cinci ore expunere la soare", a precizat Alin Sevastru. Dupa ce groapa care va primi numele de iaz a fost sapata, se asaza o folie hidroizolatoare care are rolul de a tine apa in perimetrul stabilit. "Personal, recomand folosirea foliei datorita faptului ca este cea mai permisiva solutie in alegerea formei si permite mascarea completa", a amintit Alin Sevastru.

Pentru o mai mare siguranta, peste folia hidroizolatoare se mai asaza un strat de geotextil. "Stratul geotextil este acea carpa asemanatoare cu foliile care se astern sub asfaltul ce se toarna pe sosele", a precizat Alin Sevastru. Stratul geotextil protejeaza folia hidroizolatoare de eventualele pietre care pot sa o intepe. Fata de solutia de iaz ieftin, cel mai complex va avea in dotare cuva din fibra de sticla, pompe pentru recircularea apei, filtru de intretinere a apei, precum si instalatii subacvatice de iluminare a iazului. Un pret mediu pentru un iaz care sa beneficieze de toate aceste sisteme este de 2.000-3.000 de euro.

Un iaz superutilat poate ajunge si la 15.000 de euro, daca sunt folosite sisteme performante. Cuvele care sunt folosite pentru constructia de iazuri pot avea multe forme, printre care: forma rotunda, forma de semicerc sau chiar forma de rinichi. "Sistemul de filtrare a apei inlatura particulele mari de murdarie si particulele plutitoare, combate germenii si reduce cresterea algelor", a mai spus Radu Muscalu. La iazurile cu cuva din fibra de sticla, unde se fac anumite cascade de apa, sistemul de recirculare a apei se monteaza undeva mai sus pentru ca apa este impinsa in sistemul de filtrare, dupa care trebuie sa curga inapoi singura. Pretul unui astfel de sistem variaza intre 500 si 2.000 de euro. Acesta este si motivul pentru care clientii firmelor care apeleaza la acest gen de amenajari au venituri peste medie. Serviciile de constructie pentru cascade, iazuri, fantani arteziene au crescut anul trecut, comparativ cu 2006, cu cel putin 50%, a adaugat Alin Sevastru. "In functie de complexitatea lucrarii, timpul necesar pentru finalizarea constructiei unui iaz variaza intre o dupa-amiaza si o luna", a subliniat Radu Muscalu.

Vara face iazul bun

Cea mai propice perioada pentru constructia de iazuri este luna iulie, pentru ca atunci este suficient de cald, fapt care face ca lucrul cu folia hidroizolatoare sa fie foarte usor. "La iazurile sapate, folia ia forma gropii cel mai usor", a amintit Radu Muscalu, adaugand ca sezonul de constructie incepe in luna aprilie-mai si se termina in octombrie.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: