Nisa, totul inclus
Data publicarii: 01-05-2008 | TurismNisa, orasul francez de pe coasta Marii Mediterane, poate fi o buna destinatie de weekend, noteaza Evenimentul Zilei. Daca esti dinamic, trei zile iti ajung ca sa te plimbi pe faleza, sa urci pe coline, sa te ratacesti pe stradute prin centrul vechi si sa iei putin pulsul orasului. Nisa este plina de verva, miroase frumos, a parfumuri scumpe si mancaruri rafinate. Vei remarca din prima eleganta francezilor de aici, hainele lor bine croite, gentile si pantofii scumpi, coafurile sic.
Nu e de mirare ca locuitorii Nisei investesc atat in ingrijire, caci la tot pasul observi centre de frumusete si chirurgie estetica. Fie ca sunt tineri ori varstnici, oamenii se remarca prin tinute de bun gust, nu prin stridenta, iar multe doamne par ca abia au iesit de la coafor, chiar si atunci cand isi plimba catelul.
In extrasezon, Nisa are preturi bune si nu este atat de aglomerata. Comparativ cu lunile iunie, iulie si august, cand este doldora de turisti, in mai poti face linistit plaja. Cat vremea nu permite sa ramai doar in costum de baie, pe faleza ingusta raman destule locuri pentru toata lumea.
Ca sa fii eficient, pleaca de vineri dimineata din Romania. Sunt zboruri incepand cu ora 8.30 si, chiar daca faci escala la Viena, la ora pranzului vei fi la Nisa. Cu numai 4 euro, autobuzul 98 te va duce chiar in centrul orasului. Este preferabil sa eviti taxiurile, pentru ca tariful este piperat. Chiar daca preturile recomandate la ghiseul de informatii din aeroport sunt 20 de euro, ziua, si 28 de euro, noaptea, cu greu vei negocia cu taximetristii. Iti vor cere intre 30 si 35 de euro.
Colina Castelului
Cand ajungi la hotel, nu pierde vremea. Fa un dus, pune in rucsac un prosop si fugi pe plaja! Poti trage un pui de somn, fix cat sa te odihnesti dupa zbor si sa te bronzezi putin. Daca nu ai chef sa dormi, poti sa privesti marea, sa respiri mirosul ei sau sa privesti Alpii. Pe la 17.00 deja, te poti muta de pe plaja pe deal.
Mai aproape de mare este Colina Castelului, de pe care poti admira o frumoasa cascada, Portul Mont-Boron si Golful Ingerilor. Nu este foarte mult de urcat, iar scarile fac traseul foarte accesibil. Pentru ca aici exista multa verdeata, multe banci si un loc de joaca perfect pentru copii, familiile din Nisa vin adesea pe deal sa-si petreaca weekendurile la iarba verde.
Gusta pateul de foie gras
Seara, merita sa tragi o fuga in centrul vechi, un labirint de stra- dute, cu multe buticuri de suveniruri, bistrouri, pizzerii si gelaterii. O inghetata de fructe te va racori bine dupa o zi agitata, iar clatitele si gogosile de un gust formidabil iti vor "reface" rezervele de energie.
Oricum, suficient cat sa ajungi in piata Massena, unde vei gasi o multime de restaurante cu specific pescaresc. Meniurile sunt insa cam scumpe, o singura portie de mancare fiind cel putin 22 de euro, dar merita sa incerci o supa de peste, midii, stridii ori scoici. Daca nu-ti plac dietele marine, poti sa gusti pateul de foie gras ori friptura de rata cu garnitura de legume.
Bonus: Monte Carlo, Cannes ori St. Tropez
Pentru ca ai apucat sa-ti faci o idee despre Nisa, sambata poti lua autobuzul sau trenul pentru a vizita Monaco, St. Tropez ori Cannes. Noi am ales Monaco pentru ca acolo se afla si Monte Carlo, cu celebrul sau Cazinou si Palatul Princiar. Din spatele Cazinoului, Marea Mediterana se vede in toata splendoarea sa si tot aici se afla apartamente in care locuiesc VIP-uri. Nu am intalnit nicio vedeta, dar am admirat o tanara balerina, de 16 ani, care exersa pasi.
De la Cazinou, am traversat portul, am urcat scarile unui deal si am ajuns la resedinta lui Albert de Monaco. Singura restrictie este sa nu urci in costum de baie, in rest poti admira nestingherit cladirile impunatoare si o mare gradina, cu plante exotice. Viziteaza si Institutul de Oceanografie, aflat in zona rezidentiala.
Ca sa ajungi la timp in aeroport, lasa ultima zi tot pentru Nisa. Poti merge la cumparaturi in centrul vechi, in piata de flori sau la Arenele Romane. Acestea se afla in cartierul Cimiez, asezat pe o alta colina a Nisei. Ajungi usor cu autobuzul 22, pretul unui bilet fiind de 1 euro. Tot pe acest deal vei gasi si Manastirea franciscana din Cimiez, unde te poti reculege pentru cateva minute.
NU RATA!
Promenade des Anglais, celebrul bulevard ornat cu palmieri, de unde poate fi admirat hotelul Negresco, ridicat de romanul Henri Negresco.
Parcul Carol, al carui nume a fost inspirat de regele Carol al II-lea, care obisnuia sa vina frecvent la Nisa, impreuna cu Elena Lupescu. Se spune ca francezii il iubeau pentru firea sa petrecareata.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice