Fiat va construi modelul minicar la fosta uzina Zastava din Serbia
Data publicarii: 01-05-2008 | AutoFosta uzina Zastava din Serbia va deveni singura fabrica ce va produce noul model Fiat miniscar, au declarat pentru Automotive News Europe, surse apropiate planurilor de dezvoltare ale companiei italiene.
Grupul Fiat si Ministerul Economiei si Dezvoltarii Regionale din Serbia au semnat, miercuri, un memorandum de intelegere pentru crearea unei noi companii ce va prelua societatea Zavodi Crvena Zastava, situata la 140 de kilometri sud-est de capitala Serbiei, Belgrad. In cadrul noii companii create, Fiat va detine majoritatea portofoliului de actiuni si va fabrica aici noi modele low-cost, in cadrul programului B-compact, incepand cu anul 2010 pe pietele din Europa centrala si de est. De altfel, Zastava are deja un acord incheiat cu Fiat, pentru asamblarea vechiului model Punto, care este comercializat sub numele de "Zastava 10" in Serbia, tarile invecinate din Balcani, precum si pe piata ruseasca.
Fiat va investi 700 de milioane de euro pentru modernizarea uzinei Zastava din localitatea Kragujevac, in timp ce guvernul sarb va contribui cu 200 de milioane de euro, proveniti din scutiri de taxe si alte stimulente, a anuntat constructorul italian in cadrul unei companii comune de prea, organizata la Belgrad.
Compania Fiat intentioneaza ca pana la finalul anului 2009 sa ajunga la o productie de 200.000 de unitati la uzina din Kragujevac, iar din 2010 se intentioneaza creseterea capacizatii la 300.000 de unitati, ca urmare a intrarii pe linia de productie a modelelor B-compact. Primul model Fiat ce va fi produs in Serbia va fi Topolino, similar modelului cu doua locuri lansat in anul 1936. Noul model va fi construit pe acceasi platforma folosita si la Fiat 500 si Panda, insa va fi mai scurta cu 3.150 milimetrii. Noul Topolino va avea patru locuri si va fi lansat la sfarsitul anului viitor. Mai mult, Fiat vrea sa lanseze in anul 2010 si varianta imbunatatita a modelului Topolino, pentru marca Lancia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice