Grecia a intrat oficial in proiectul de gazoduct South Stream
Data publicarii: 30-04-2008 | InternationalRusia si Grecia au semnat marti la Kremlin un acord care prevede intrarea Greciei in proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, relateaza AFP.
Acest acord "de cooperare pentru infiintarea si exploatarea gazoductului pe teritoriul Greciei" a fost semnat la Kremlin de ministrul rus al energiei, Viktor Hristenko, si ministrul elen al dezvoltarii, Christos Folias, cu ocazia vizitei la Moscova a premierului elen Costas Karamanlis.
"Aceasta decizie deschide noi orizonturi cooperarii ruso-elene si sunt convins ca o astfel de abordare, vizionara si pragmatica, a liderilor eleni va aduce intr-un viitor foarte apropiat castiguri considerabile Greciei, Balcanilor si intregii Europe", a declarat Vladimir Putin.
Ministrul elen al dezvoltarii Christos Folias declarase la inceputul lunii ca Grecia s-a hotarat sa se alature proiectului South Stream, sustinut de Kremlin, consolidandu-si astfel legaturile energetice cu Rusia.
La randul sau, premierul Karamanlis a declarat vineri ca guvernul elen sustine "puternic" proiectul South Stream si examineaza participarea la acest proiect. Grecia importa din Rusia 80% din gazul natural consumat.
Conducta South Stream, care va fi construita de compania rusa Gazprom in colaborare cu grupul italian ENI, va transporta anual catre Europa 30 de miliarde de metri cubi de gaz provenind din Rusia.
Grecia va deveni un stat de tranzit al bratului sudic al conductei, care va transporta gaz catre Italia.
Proiectul, care are ca obiectiv declarat transportul catre Europa al gazelor exploatate de Gazprom in Siberia si care este considerat principalul competitor al proiectului Nabucco, sustinut de SUA si UE si destinat sa reduca dependenta energetica a Europei de Rusia, va costa in jur de 10 miliarde de euro.
Nabucco, ale carui costuri sunt estimate la jumatate fata de South Stream, prevede construirea unui gazoduct care sa tranziteze Turcia si sud-estul Europei transportand gaz provenind din Orientul Mijlociu si Asia catre Uniunea Europeana, reducand astfel dependenta europenilor de gazul rus.
South Stream va porni din Rusia si va traversa Marea Neagra catre Europa printr-o conducta subacvatica de 900 de km. Tari balcanice precum Serbia, Bulgaria, dar si Ungaria, s-au alaturat de curand proiectului.
Washingtonul, ingrijorat ca Rusia isi consolideaza pozitia de monopol asupra pietei energetice europene, a cerut tarilor, inclusiv Greciei, sa isi diversifice furnizorii de energie.
Surse de la Kremlin au spus saptamana trecuta ca Putin si Karamanlis vor discuta si despre conducta petroliera ruso-bulgaro-elena, in valoare de 950 de milioane de euro, asupra careia s-a ajuns la un acord anul trecut, dupa 14 ani de negocieri. Faza de constructie a conductei de 280 de km, care va porni din portul bulgar Burgas, de la Marea Neagra, catre portul Alexandroupolis, de la Marea Egee, va fi demarata in scurt timp. Ea este destinata sa transporte catre Europa Occidentala petrol din Caspica, ocolind stramtorile turce supraaglomerate Bosfor si Dardanele.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman