Bancile alearga cu promotii dupa banii romanilor
Data publicarii: 29-04-2008 | Finante-BanciDobanzile cu doua cifre nu mai sunt de mult o raritate in cazul produselor de economisire ale bancilor, noteaza Cotidianul.
Cum finantarea de la bancile-mama din strainatate nu mai este atat de generoasa, bancile sunt nevoite sa atraga resursele populatiei. Lipsa de lichiditati si dobanda BNR obliga bancile sa faca tot posibilul pentru a atrage economiile romanilor. Bancile mari si, mai ales, cele de dimensiuni mici se etaleaza cu promotii pentru depozitele la termen si pentru conturile de economii. Unii prefera sa se adreseze mai ales potentialilor clienti noi, iar altii, cum este cazul ING, au preferat sa faca oferte clientilor fideli.
Majoritatea promotiilor vizeaza majorarea dobanzii, dar exista si banci care ofera cadouri in bani sau in produse. Tombola nu lipseste nici ea. Unele institutii de credit merg pe reducerea sau chiar pe excluderea comisioanelor. ING a preferat sa se adreseze numai unei anumite parti a clientilor, printr-o scrisoare prin care posesorul de Cont'Rol era anuntat ca in situatia in care depune o suma de peste 10.000 de lei primeste pe loc pana la 300 de lei.
De altfel, banca a majorat in doua randuri si dobanda oferita pentru contul curent pana la 7,5% pe an. Acesta este si cel mai bine remunerat cont curent de pe piata bancara autohtona.
Piraeus Bank are cea mai buna oferta promotionala pentru depozite. Banca a marit dobanda la depozitele Star pe 3 luni si a lansat inca doua tipuri de astfel de depozite, pe 6 si 12 luni, iar dobanzile oferite populatiei ajung la 11% la economiile in lei si la 5,25% la cele in euro. Banca a lansat depozitul Star la inceputul lunii aprilie, avand initial o perioada de maturitate de 3 luni si o dobanda fixa de 10,5% pe an. Raiffeisen Bank a lansat o promotie pentru sumele noi atrase de la populatie in lei, pe trei luni, dobanda putand ajunge pana la 10% pe an, in functie de suma depozitului. Aceasta oferta este valabila in perioada 20 martie-30 aprilie.
In perioada 31 martie-16 mai, Credit Europe Bank ofera bonus 1% la prima reinnoire a depozitului. Dobanda oferita merge pana la 10% pentru o perioada de 12 luni, iar suma minima de constituire este de 300 de lei. Intre 14 aprilie si 31 mai, Alpha Bank are dobanzi promotionale la toate certificatele de depozit. Dobanda oferita merge pana la 9,75% pentru o perioada de constituire de sase luni. Bancpost ofera dobanzi de peste 10% pentru depozitele la termen in lei, in timp ce BCR are dobanzi de pana la 9%.
Pana pe 18 mai, ProCredit Bank ofera dobanzi majorate pentru depozitele la termen constituite in lei si euro pe 1, 3, 6 si 12 luni. Campania derulata de banca promoveaza 3 dintre produsele de economisire ale ProCredit Bank: Depozitul Clasic la termen, Contul de Total si Planul de Economisire. In cadrul acestei campanii, orice client care isi deschide un Depozit Clasic la Termen in lei primeste un plus de 1% la dobanda standard practicata de banca. Astfel, depozitele la termen in lei pot ajunge pentru maturitatile de 3 si 6 luni pana la 10,5% pe an, respectiv 9,90%.
Sanse mari sa mai creasca dobanzile
Majorarea dobanzilor la depozite ar putea continua in conditiile in care BNR nu exclude posibilitatea de a majora dobanda de politica monetara pana la 10%. In plus se prefigureaza o criza de lei pe piata bancara. "Avem sperante mari ca rata lunara a inflatiei va continua sa scada treptat, iar conditiile monetare au fost inasprite suficient. Nu exclud posibilitatea sa avem rate ale dobanzii formate din doua cifre", a afirmat Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru agentia internationala de presa Reuters.
In plus, putem asista la o criza de lei pe piata bancara. Viceguvernatorul BNR Eugen Dijmarescu a spus ca, dupa indicatorii de solvabilitate, bancile din Romania nu au deocamdata probleme, insa exista o alta latura pe care ar putea aparea dificultati, respectiv pe partea de resurse.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice