Enel a devenit actionarul majoritar al Electrica Muntenia Sud
Data publicarii: 28-04-2008 | AfaceriEnel a preluat vineri un pachet de 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud (EMS) pentru suma de 395 milioane euro si a devenit actionarul majoritar al companiei romanesti, a anuntat compania italiana Enel printr-un comunicat de presa.
"In cadrul procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud si conform Contractului de Privatizare semnat la data de 11 iunie 2007 intre Enel S.p.A. ("Enel") si compania controlata de stat Electrica SA, Enel a achizitionat astazi (n.r. vineri, 25 aprilie 2008) de la Electrica 50% din actiunile EMS, pentru suma de 395 milioane euro. In acelasi timp, Adunarea Generala a Actionarilor EMS a decis asupra unei majorari de capital, iar Enel a subscris la aceasta majorare de capital cu suma de 425 milioane euro", potrivit comunicatului Enel.
In functie de decizia actionarului minoritar existent al EMS, pe parcursul unei perioade de 30 de zile, de a-si exercita dreptul de preemptiune in ceea ce priveste subscrierea la aceasta majorare de capital, participatia finala a Enel va fi egala cu 67.5% sau 64.4% din capitalul EMS, mai anunta compania.
EMS este compania de distributie a electricitatii pentru consumatorii casnici si industriali din Bucuresti, precum si din judetele Ilfov si Giurgiu.
De asemenea, EMS este una dinte cele opt companii regionale de distributie a electricitatii din Romania si cea de a cincea privatizata de Guvernul Roman.
La sfarsitul anului 2007, compania avea aproximativ 2.000 de angajati, gestiona o retea de distributie de circa 40,100 km si deservea 1,1 milioane clienti.
In anul 2007, EMS a distribuit 5.54 TWh de electricitate, iar veniturile companiei s-au ridicat la circa 521 milioane euro.
Compania italiana Enel a anuntat la 17 aprilie 2008 ca a transferat intr-un cont special de tip escrow aproape 820 milioane euro, valoarea totala a tranzactiei companiei Electrica Muntenia Sud.
"Recent, au fost facuti pasi semnificativi pentru finalizarea procesului de privatizare a Electrica Muntenia Sud si ne bucura faptul ca se fac progrese in aceasta privinta. La data de 15 aprilie 2008, asa cum prevede contractul de privatizare semnat in iunie 2007, Enel si Electrica au semnat asa-numita declaratie comuna, care confirma ca toate conditiile pentru finalizarea tranzactiei au fost indeplinite. Astfel, suntem multumiti sa anuntam ca Enel a transferat in Romania, in contul special de tip escrow, circa 820 milioane euro, suma reprezentand intreaga valoare a tranzactiei, care este gata pentru a fi transferata partii romane la incheierea tranzactiei, asa cum prevede contractul de privatizare", a declarat atunci presedintele Enel Romania, Matteo Codazzi.
Oficialul Enel Romania anunta la acea data ca tranzactia se va finaliza in cateva zile.
Contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud cu Enel a fost semnat pe 8 iunie 2007, dupa ce grupul italian a fost desemnat, in vara anului precedent, castigator al procesului de privatizare a celei mai mari filiale a companiei Electrica.
Guvernul a aprobat, in data de 19 martie 2008, finalizarea tranzactiei dintre Electrica Muntenia Sud si compania italiana Enel, dupa ce Comisia Europeana si-a dat acordul, la finele anului trecut, asupra tranzactiei dintre cele doua companii.
Grupul italian Enel detine in Romania si controlul asupra distributiilor de electricitate Electrica Dobrogea si Electrica Banat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului