Mituri despre telefoanele mobile

Data publicarii: 25-04-2008 | IT&C

Aparitia telefoanelor mobile si dezvoltarea acestei industrii au dat nastere mai multor mituri. Oamenii au fost fascinati, dar si speriati de multe ori de telefoanele pe care le poti cara dupa tine in buzunar, noteaza EVZ. Chiar si acum, dupa doua decade de telefonie mobila, multi inca se tem sa locuiasca in vecinatatea antenelor GSM, desi nu exista dovezi palpabile ca acestea ar afecta in vreun fel organismele vii.

Astfel, am trecut in revista cateva dintre cele mai populare mituri legate de celulare.

Mit: Folosirea telefoanelor mobile in benzinarii poate provoca explozii. Nu numai ca nu s-a semnalat niciun caz de acest fel pana acum, dar acest mit a fost chiar desfiintat in doua emisiuni celebre ale postului Discovery - "Myth Busters" si "Brainiacs". Protagonistii au pus telefoane mobile in mijlocul unor incaperi imbibate cu benzina, pe care apoi le-au apelat, si nu s-a intamplat absolut nimic. Astfel, este greu de crezut ca intr-o benzinarie un terminal mobil ar putea provoca o explozie. De asemenea, campurile electromagnetice generate de bateria telefonului sau de antena acestuia sunt prea slabe pentru a aprinde chiar si cel mai instabil combustibil.

Mit: Bateria trebuie formatata. Majoritatea celor care isi cumpara un telefon mobil sunt tentati sa il lase la incarcat 13 ore in trei cicluri fara a-l utiliza. Bateriilor de ultima generatie, precum cele Li Ion sau Li Ion Polymer, nu le este imbunatatita in niciun fel durata de viata de formatare. Testele specialistilor de la revista americana "PC World" au demonstrat ca aceste baterii au o viata la fel de lunga si daca sunt incarcate in mod normal. Bateriile mai vechi, precum cele NiCd sau NiMH, beneficiau, desi nu foarte mult, de pe urma formatarii. De asemenea, ele trebuiau lasate sa se descarce complet inainte de a fi reincarcate.

Mit: Telefoanele mobile pot afecta fertilitatea sau potenta. Nici in acest caz nu s-a inregistrat nici macar o victima. Multa vreme barbatii se temeau sa tina terminalul mobil in buzunarul pantalonilor de teama sa nu-si piarda potenta. Doctorii americani spun insa ca si daca porti cate un terminal in fiecare buzunar esti la fel de potent ca un "armasar" arab.

Mit: Terminalele mobile iti pot "praji" creierul. Toate celularele genereaza caldura atunci cand sunt folosite, insa intensitatea acesteia este atat de mica, incat nici epiderma urechii nu poate fi afectata. Mai mult, specialistii spun ca riscati mult mai mult stand cu capul gol in soare decat vorbind la telefonul mobil.

Mit: Telefoanele mobile induc cancerul daca sunt folosite intensiv. Aceasta teorie nu a fost niciodata demontata total. Insa cercetarile de pana acum indica faptul ca ipoteza este falsa. Oricum, specialistii recomanda o folosire moderata a terminalelor mobile, mai ales in cazul copiilor.

Mit: Folosirea celularelor in avion poate prabusi aeronava. Si aici parerile sunt impartite. Un studiu realizat in 2003 in Marea Britanie intr-un simulator de zbor a aratat ca instrumentele acestuia sunt afectate de terminalele mobile. Totusi, cele mai recente studii efectuate de NASA pe avioane reale nu au reusit sa depisteze vreo interferenta. Totusi, companiile aeriene si autoritatile cred ca este mai bine sa fii precaut in acest sens decat sa ai surprize.

Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: