Romania, codasa la finantarile prin leasing imobiliar

Data publicarii: 25-04-2008 | Finante-Banci

Fie ca sunt de tip legislativ, fie ca au la baza lipsa de informare, barierele in calea dezvoltarii leasingului imobiliar sunt numeroase in Europa Centrala si de Est, noteaza Adevarul.

Daca in Bulgaria, specialistii se plang de dubla impunere a TVA, in Romania - principala problema este reprezentata de lipsa parteneriatelor public-privat in acest domeniu. In plus, potentialii clienti se arata, adesea, sceptici, dar fideli finantarii prin credit bancar.

Potrivit datelor Aso­ciatiei bulgare de leasing, operatiunile de leasing imobiliar s-au ridicat la valoarea de 99 milioane euro, anul trecut. Ceea ce reprezinta sub 8% din totalul finantarilor prin leasing. Situatia este similara in tara noastra, unde ponderea leasingului de real estate nu este cu mult mai mare.

Datele Asociatiei de Leasing si Servicii Nebancare (ALB) arata ca in 2007, doar 9% din totalul operatiunilor de acest tip s-au indreptat spre sectorul imobiliar. In cifre, asta inseamna 461 milioane de euro dintr-un total de 4,94 miliarde euro.

Fara parteneriate public-privat in tara noastra

Modul in care legislatia reglementeaza activitatea societatilor de profil pune bete in roate dezvoltarii leasingului imobiliar. La bulgari, principala problema este reprezentata de dubla impunere a taxei pe valoarea adaugata.

"Se factureaza TVA o data la semnarea contractului si inca o data la momentul transferului de proprietate", explica Vasile Cristescu, Head of Sales IMMORENT. In plus, dificultatea de a parcurge un contract de leasing reprezinta o alta bariera, care amplifica reticenta persoanelor fizice si juridice in a apela la acest tip de finantare.

Nici societatile de profil din tara noastra nu sunt foarte multumite de modul in care activitatea lor este reglementata. Principalul inconvenient il reprezinta Ordonanta de Guvern nr. 64/2000, care face, practic, imposibila derularea unor parteneriate public-private (PPP) in domeniul leasing-ului imobiliar. Astfel, in 2007, nici un astfel de proiect nu a fost desfasurat in Romania.

Daca modelul PPP ar functiona la fel ca in alte state europene, riscul investitiei ar urma sa fie impartit intre cele doua sectoare, public si privat, iar leasingul imobiliar ar putea deveni o solutie viabila la finantarea sectorului de stat.

O alta problema este reprezentata de imposibilitatea amortizarii accelerate a investitiei, care face ca la momentul expirarii contractului, valoarea reziduala sa fie foarte mare. Or, in aceste conditii, dezvoltatorii nu mai iau in calcul posibilitatea unei finantari prin leasing imobiliar operational.

Italia, un model european de succes

Situatia este diferita in alte tari din Europa. Specialistii spun ca Italia este unul dintre cele mai apreciate modele de business pe piata leasingului imobiliar. Aici, perioada de amortizare este mai scurta iar valoarea reziduala este negociabila la momentul expirarii contractului. In plus, se practica amortizarea accelerata iar administratiile locale acorda facilitati de ordin fiscal pentru finantarile in leasing operational.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: