FMI: Lipsa de transparenta limiteaza evaluarea eficientei politicilor salariale ale guvernului
Data publicarii: Astazi, 24-04-2008 | EconomieEficienta guvernului in controlul politicilor salariale este greu de evaluat din cauza lipsei de transparenta a acestora, insa cel putin la nivel de discurs, autoritatile s-au dovedit constiente de aceste riscuri, a declarat reprezentantul FMI Juan Jose Fernandez-Ansola.
"Guvernul trebuie sa controleze cresterile salariale in sectorul public, astfel incat acestea sa nu se transmita in presiuni si in sectorul privat, ceea ce ar agrava spirala salarii-preturi", a mai spus Ansola, intr-un discurs asemanator celui al bancherilor centrali europeni.
El a avertizat ca politicile salariale nu sunt complet transparente, deoarece pe langa salariul de baza, angajatii din sectorul public primesc si o serie de bonusuri, care nu sunt contorizate suficient de bine.
Ansola a aminitit ca inflatia din Romania a fot alimentata, atat in Romania cat si pe plan international, de scumpirea alimentelor si a avettizat ca, in Romania, este important sa fie evitate efectele secundare, care se manifesta in cazul in care controlul asupra salariilor nu este suficient de sever.
Sindicatele din Romania, dar si din alte tari ale Uniunii Europene, s-au activat de la inceputul acestui an pentru a cere majorari salariale, motivand ca cresterea semnificativa a preturilor la alimente a redus puterea de cumparare.
Romania a intrat in ultimele luni intr-o perioada de accentuare a inflatiei, care a atins in martie un maxim al ultimilor doi ani si doua luni de 8,63% in ritm anual, ca urmare a scumpirii alimentelor cu peste 10%, in medie, in ultimele 12 luni. In urma cu un an, inflatia anuala coborase sub 4%, nivel minim dupa prabusirea comunismului.
Inflatia s-a accentuat si in statele europene dezvoltate. In zona euro, inflatia anuala a ajuns in zona euro la un nivel record de 3,6% in martie, ca urmare a scumpirii alimentelor si a combustibilului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman