Isarescu: politica monetara a Romaniei este suficient de restrictiva

Data publicarii: 24-04-2008 | Finante-Banci

Politica monetara a Romaniei este destrul de restrictiva pentru a reduce gradual inflatia, iar banca centrala nu ar trebui sa "exagereze" prin inaspriri suplimentare, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, pentru Reuters.

Isarescu nu a eliminat posibilitatea ca accentuarea inflatiei sa determine banca centrala sa majoreze dobanda de politica monetara la 10% sau chiar mai mult, fata de nivelul de 9,5% practicat in prezent.

"Avem mari sperante ca inflatia lunara sa se reduca gradual, conditiile pietei monetare fiind suficient de inasprite", a declarat Isarescu.

"Nu elimin insa posibilitatea de a ajunge la un nivel al dobanzii de politica monetara de peste 10%", a adaugat acesta.

Inflatia a devenit una dintre cele mai mari probleme pentru Romania, scrie Reuters, iar majorarea preturilor, cauzata in principal de cresteri salariale si de scumpirea alimentelor, a generat patru majorari ale dobanzii de politica monetare in ultimele sase luni.

Isarescu a declarat ca inflatia anuala ar putea incepe sa se tempereze din iulie sau august, dupa atingerea unui maxim al ultimelor 26 de luni, de 8,63% in martie, din cauza unui efect de baza cauzat de un nivel ridicat al inflatiei in perioada similara a anului trecut.

BNR are o tinta de inflatie de 3,8%, incadrata de un interval de plus/minus 1% in 2008 si de 3,5%, plus/minus 1% , pentru 2009.

Isarescu a adaugat ca banca centrala este inca ingrijorata de potentialele presiuni de intarire a leului, datorate inaspririi conditiilor monetare.

"Analizam si nivelul dobanzilor de referinta pe plan international, nu vrem sa exageram, avand in vedere ca nu am observat o motivare deosebita din partea altor state, confruntate de asemenea cu o inflatie accentuata. Leul nu mai este o moneda izolata", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a declarat in trecut ca aprecierea brusca a leului ar putea adanci deficitul de cont curent, amenintand stabilitatea economica pe termen lung, scrie Reuters.

Intrebat daca BNR ar putea modifica estimarile de inflatie pentru luna decembrie 2008, Isarescu a declarat ca "nu vad posibilitatea unor modificari importante".

Isarescu a sustinut apelurile delegatiei Fondului Monetar International in Romania privind inasprirea politicilor fiscale, declarand ca prudenta bugetara reprezinta o provocare pentru noul guvern ce va fi format dupa votul din toamna.

Guvernatorul BNR a declarat insa ca este multumit de eforturile guvernului minoritar, ce a rezistat presiunilor privind majorarile salariale si cheltuielilor suplimentare inainte de alegeri, fiind insa doar "partial satisfacut" de progresul inregistrat in reducerea deficitului bugetar.

Dupa consultarile anuale de la inceputul acestei saptamani, FMI a declarat ca Romania ar trebui sa isi reduca tinta de deficit bugetar la 1,75% din produsul intern brut (PIB) in 2008, fata de nivelul din 2007, de 2,3% din PIB.

"Propunerea FMI este realista, poate fi realizata. Nu este imposibil de atins chiar intr-un an electoral, prin monitorizarea atenta a cheltuielilor publice", a precizat Isarescu.

Acesta a declarat ca pe langa nevoia de a reduce deficitul bugetar, Romania trebuie sa redirectioneze sume mai consistente catre dezvoltarea infrastructurii, si nu catre masuri sociale, fiind necesara majorarea veniturilor bugetare.

Isarescu a estimat ca tinta pentru 2008 privind veniturile bugetare, de 39% din PIB, este una optimista.

Principala provocare pentru urmatorul guvern va fi gasirea unor modalitati de a absorbi cu o mai mare eficienta fondurile structurale europene. Guvernatorul a mai estimat ca economia romaneasca va creste cu 5,5-6% in 2008 si 2009.

Isarescu a adaugat ca o reducere a rezervelor minime obligatorii in lei cerute bancilor comerciale, de la nivelul actual de 20% din pasive, va avea loc doar dupa ce BNR va deveni creditor net in sistemul bancar.

"Va exista o perioada de tranzitie de cateva luni, sau chiar cateva trimestre (pana cand vom atinge pozitia de creditor net)", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a semnalat in trecut ca banca centrala va reduce cerintele minime obligatorii in timp, fara a oferi insa un calendar clar.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: