Blogul, ultima moda in procesul de recrutare
Data publicarii: 23-04-2008 | HR/CariereInformatiile continute de o astfel de pagina de net sunt recomandari pe care specialistii in resurse umane le folosesc in selectia de potentiali candidati pentru un anumit job, noteaza Adevarul. Clasicul CV sau banala scrisoare de intentie incep sa devina instrumente invechite in procesul de recrutare. Diversificarea metodelor de comunicare si de exprimare va duce la orientarea angajatorilor catre canalele neconventionale, la "moda". Ultima gaselnita in materie de descriere personala, ce va contribui si va completa munca specialistilor in recrutare, este blogul.
Vazut ca un instrument prin intermediul caruia potentialul angajator isi poate completa profilul candidatilor cu aspecte mai personale ce tin de afinitati culturale, politice si nu numai, blogul are toate sansele sa devina o parghie importanta in cautarea candidatului ideal. Mai mult decat atat, specialistii in resurse umane sustin ca aceasta forma de exprimare va fi folosita atat in recrutarea personalului de top, dar si pentru functiile de executie. Desi nu va fi folosit niciodata ca instrument exclusiv de recrutare, blogul va avea un cuvant de spus in procesul de selectie a candidatilor.
Noua forma de exprimare aduce notorietate
"Care este diferenta dintre blog, pe de o parte, si forumuri, grupuri de discutii si chat-uri, pe de alta parte? Structura si display-ul continutului. Blogul este un mediu in care continutul primeaza, unde atat «proprietarul», cat si «comentatorii» expun pe larg, de obicei, opinii si pareri. Iata un motiv care ne incurajeaza sa plasam blogul mai degraba in categoria instrumentelor adesea folosite pentru alcatuirea profilului candidatului si deci folositor mai ales in procesul de selectie", spune Anca Neagu, senior consultant in cadrul companiei de recrutare Professional.
Potrivit acesteia, importanta blogului in recrutare este generata, momentan, de inovatia pe care o reprezinta, fiind "un trend" cu potential. Sa ai un blog poate face diferenta atunci cand vine vorba de vizibilitate in ochii angajatorului. "Blogul il scoate din anonimat pe posesorul sau, ceea ce este deja un avantaj major fata de alti posibili candidati. Blogul aduce autorului, chiar si fara a avea aceasta intentie, notorietatea necesara pentru a fi reperat si contactat de recrutori, potentiali parteneri de afaceri", a declarat Gabriela Constantinescu, HR manager al companiei Piraeus Bank.
In opinia sa, blogul este un purtator de mesaje care il definesc pe cel care le-a postat intr-un mod mai fidel decat ar putea-o face un CV sau o scrisoare de intentie. Prin urmare, cunoscand valorile exprimate de o persoana pe blog, recrutorul intuieste ca persoana este sau nu potrivita pentru o companie sau pentru o slujba. In aceste conditii, sansele de succes ale procesului de recrutare cresc. Informatiile pe care le contine un blog despre persoana care te intereseaza in procesul de recrutare sunt mai degraba recomandari pe care recrutorii le folosesc.
"Ce anume ii place, cum si cu cine interactioneaza, subiecte de interes sau perspective de abordare ale unei teme. Toate acestea duc la o cunoastere mai profunda si mai nuantata a unei persoane. Sunt lucruri pe care de obicei le cautam «in piata»", spune Gabriela Constantinescu. Prin urmare, blogul nu este un instrument vital in evaluare, ci mai degraba un instrument-suport, insa in timp, poate fi perfectionat ca metoda adiacenta de lucru, asemanatoare cautarii de CV-uri.
"Ne raportam la amploarea pe care o are, momentan, la noi in tara. Desi ofera, poate, o viziune mai complexa decat a unui CV, fiind un instrument de continut, el poate fi si un suport informational, o cale de cautare pentru personalul care deruleaza recrutarea. Blogul are potential sa devina un instrument important pentru recrutare, adresandu-se, totusi, unui public-tinta destul de specific", spune Anca Neagu, senior consultant la Professional.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des