BCE poate cobori dobanda cheie cand se ieftineste petrolul
Data publicarii: 23-04-2008 | InternationalPetrolul s-ar putea ieftini pe pietele internationale, permitand Bancii Centrale Europene (BCE) sa micsoreze dobanda de politica monetara din zona euro in urmatoarele sase luni, a spus, marti, seful departamentului european al Fondului Monetar International (FMI), Michael Deppler, citat de Reuters.
Scumpirea recenta a petrolului si alimentelor a ingreunat relaxarea politicii monetare a BCE in prezent, dar consiliul guvernatorilor institutiei ar putea lua o astfel de decizie in decurs de sase luni, a spus Deppler, aflat la Paris pentru a prezenta un raport al FMI despre economia europeana.
Noua scumpire a petrolului nu poate dura mult, in conditiile in care FMI si analistii de la alte institutii se asteapta la o recesiune in Statele Unite.
"Potrivit estimarilor noastre, mizam pe o schimbare a tendintei preturilor, mai ales ale petrolului. Cresterea pretului petrolului de la 95 la 115 dolari/baril nu este coerenta cu estimarea privitoare la o recesiune a economiei americane", a declarat seful departamentului european al Fondului.
"Este o chestiune de cateva luni, nu de sase luni pana la un an", a estimat Deppler, referitor la momentul in care BCE ar putea scadea dobanda sa cheie de la actualul nivel de 4%.
FMI, institutie cu sediul la Washington, a publicat recent noile perspective in cadrul carora estimeaza o incetinire abrupta a cresterii economice din zona euro in 2008 si 2009, pana la 1,4%, respectiv 1,2%, comparativ cu 2,6% in 2007.
Deppler s-a aflat la Paris pentru a prezenta un raport al Fondului Monetar International despre economia europeana, care a fost publicat luni si care recomanda, in termeni mai putin expliciti, ca BCE sa coboare dobanda cheie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani