Buzunarele angajatorilor sufera din cauza stresului
Data publicarii: Astazi, 22-04-2008 | HR/CariereStresul, in ciuda ideilor preconcepute pe care inca le avem, este o boala. Desi greu de identificat dupa primele simptome - dureri de cap, iritare, epuizare, stresul duce la alcoolism, depresie sau atacuri de panica. In fiecare an, conform statisticilor, mai mult de 10 milioane de europeni sufera de aceasta boala. In Marea Britanie, 60% dintre cazurile de absenteism la locul de munca sunt legate de stres. Angajatorii din toate statele europene se plang de faptul ca stresul le creeaza mari pierderi, angajatii nemaifiind competitivi si lipsind repetat de la munca.
Conform legislatiei europene, angajatii care sufera de aceasta boala nu pot face fata exigentelor impuse de situatia profesionala in care se gasesc. Comisia Europeana a pus in aplicare unele masuri care au scopul de a garanta securitatea si sanatatea lucratorilor. Directiva cadru (89/391) prevede reglementari fundamentale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, afirmand cu claritate obligatia angajatorilor de a asigura securitatea si sanatatea la locurile de munca, inclusiv cu referire la efectele stresului in munca.
Printre cauzele stresului la locul de munca se numara zgomotul, iluminatul defectuos, temperatura, respectiv instalatiile de aer conditionat, pozitia incomoda, reducerile de personal, orele suplimentare, activitatea lucrativa in timpul week-end-urilor, asa-zisele orare flexibile, salariul, lipsa promovarii, relatiile cu angajatorul sau colegii.
Biroul International al Muncii a estimat costurile legate de stres la aproape 4% din PIB-ul unui stat. Un studiu realizat de Institutul National de Cercetare si Securitate francez arata ca intre 830 si 1656 milioane de euro sunt cheltuiti anual pentru probleme legate direct sau indirect de aceasta maladie.
Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani