Guvernul a adoptat noua forma a taxei auto
Data publicarii: 22-04-2008 | EconomieExecutivul a adoptat, luni, ordonanta de urgenta a taxei de poluare auto, care include o prevedere potrivit careia banii din taxa vor fi investiti si pentru innoirea parcului auto din transportul public, potrivit unor surse guvernamentale.
Propunerea privind acordarea primei de casare si pentru mijloacele de trasport public a fost avansata in cadrul audierii publice pe tema taxei auto, organizata de Academia de Advocacy.
Prima de casare se acorda, in prezent, proprietarilor autoturismelor mai vechi de 12 ani, care primesc in schimbul masinii vechi suma de 4.000 de lei, sub forma unui avans pentru cumpararea unei masini noi. Programul, care vizeaza inlocuirea masinilor vechi, poluante, este cunoscut sub numele de "Programul Rabla".
Concluzia audierii publice pe tema taxei auto arata ca principiul nediscriminarii trebuie aplicat la toate tipurile de autovehicule, indiferent de proprietar (privat, public). In plus, unii cetateni au aratat ca emisiile din surse fixe (cum ar fi CET-urile) sunt taxate la un nivel mai scazut decat cele din surse mobile (autovehicule).
In acelasi timp, majoritatea depozantilor considera nivelul de taxare necorelat cu gradul de suportabilitate al cetatenilor. O alta ingrijorare se refera la faptul ca taxa de poluare nu este un factor de stimulare al innoirii parcului auto national. Cei mai multi depozanti au mai propus ca taxa de poluare sa fie platita periodic - anual sau corelat cu recertificarea autoturismelor.
Alte recomandari transmise Guvernului in urma audierii se refera la revizuirea formulei de calcul in functie de durata de viata a autovehiculului si analizarea corelarii cu alte acte normative sau instituirea unui sistem de bonificatii, care sa accelereze procesul de innoire a parcului auto national. Toate aceste concluzii se constituie in recomandari inaintate Guvernului de comisia de experti, insa Executivul nu este obligat sa tina seama de ele.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii